Майката на Даная, която дари органите й, създаде фондация, за да помага на децата. След като 15-годишната Даная почина, изпадайки в мозъчна смърт, органите й дадоха шанс на трима души да продължат своя живот, а нейната майка – Ани Стоянова, събра сили за нова кауза.

Фондация "Даная" ще се цели към детското здравеопазване, в чийто център е детето, социална система, в чийто център е подкрепата, образование, което ще посее всичко останало.

По думите й във зад фондацията стои невероятен екип от заинтересовани и с цел жени.

"Скоро ще има информация за първия голям проект, който ще започне фондацията", написа в свой пост майката на Даная.

Какво я вдъхновява да създаде фондацията?:

"До преди три месеца бях щастлива, истински щастлива. Три прекрасни деца, добър партньор, живи и здрави родители, работа, която обичам и невероятни приятели. Винаги съм казвала, че не искам нищо повече", разказа тя.

"И тогава живота реши друго. Показа ми онова ужасно чувство на безпомощност, взе ми най-ценното, изгубих живота си, докато съм жива. Адът може да бъде и на земята, знаете ли?"

"Даная попадна в болница в деня, в който трябваше да пътуваме, за да кръстим сестра й и да отбележим имения ден на брат й. Седмица по-рано, тя си удари главата и сподели, че много я боли. Предвид състоянието ѝ (тромбоцитопения), прецених, че трябва веднага да я заведа в спешен център. Отидохме, прегледаха я, запознах неврохирурга с придружаващото заболяване. Изпратиха ни вкъщи с обезболяващо, БЕЗ направен скенер, увериха ни, че всичко е наред и ни казаха да следим за повръщане и сънливост."

"Седмицата след това болката стана непоносима, отидохме пак.

Направиха скенер.

И установиха наличието на хематом. Настаниха ни в отделението и толкова. Нищо. Бяха празниците в началото на май.

12 часа по-късно я качиха в детска реанимация… и повече не я свалиха.

През това време се случиха неща, които не трябва да се случват.

Търсих помощ в социални мрежи, ходих за медикаменти до ИСУЛ, молих се да дойдат да я консултират специалисти, лекари ме търсиха, за да ми крещят и обиждат. Обясняваха ми, че трябва да чакам до вторник, за да решат какво да правят (беше петък). Тя се влошаваше. Вдигнах шум, случаят стигна до един вече бивш министър и най-накрая дойде специалист. Махна част от черепа, за да намали компресията, но беше късно.

Моето прекрасно, усмихнато, вълшебно момиче си беше отишло.

Стоях там…на двора и заваля. Заваля дъжд точно като нея, силен и спокоен. И не спря месец и половина.

Тогава крещейки и обещах две неща. Първото, че никога повече няма да се крия от дъжда и второто е, че до последния си дъх ще се опитвам да правя този свят по-поносим."

"Не ме е страх от дъжда. Вече никога няма да се крия от него.

Не ме е страх от нищо и ще ровя дълбоко, много дълбоко, докато не бликне чиста вода.

И започнах. Рових, говорих, мислих, планирах, търсих, четох, учих, проучвах, пътувах, срещнах.

Господи, колко неща бях пропуснала?! Ако знаех по-рано, ако бях направила нещо дали бих спасила детето си? С този въпрос ще остана до сетния си дъх.

Защото не успях. Не я спасих."

Но другите? Другите деца? Другите майки като мен? Колко са? Колко ще бъдат?

"Нито едно дете повече."

"За това и с този пост искам да ви кажа, че аз се връщам. Връщам се там, където ни чака много, ужасно много работа за живота на децата ни. Връщам се с екип, с експертиза, с мотивация, с цели, с визия, с посока."

"Връщам се с фондацията, която основах заедно с едни огромни хора.

Връщам се с “Даная”. Защото моето дете не е край, не е печал. Моето дете е надежда.

"Екипът на Фондацията ми даде силата да продължа".

"Не вярвам в това, че хората се раждат и умират сами. Не се раждат сами и не умират сами. И сами не живеят. Всичко зависи от всички ни."

"Скоро ще ви информирам за първият голям проект, с който ще започнем."

"А голямата цел? Голямата цел е една - детско здравеопазване, в чийто център е детето, социална система, в чийто център е подкрепата, образование, което ще посее всичко останало.", написа тя в поста си.

Ако искате да подкрепите първоначалната дейност на Фондацията, първите крачки, първите глътки въздух, защото ни чака много работа, може да го направите тук:

  • Титуляр: ДАНАЯ Фондация
  • IBAN: BG18BPBI79421025666801
  • Пощенска банка "Юробанк България АД"

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм