В университетската болница "Александровска" в София хора произвеждат радиоактивни изотопи за медицински цели при температури от над 30 градуса при допустим максимум 25, прекомерна влажност и без контролиран приток на свеж въздух, съобщава “Капитал”

Това не само поставя под въпрос качеството на изотопите, които се използват за диагностика на рак, но според служителите създава и риск от облъчването им с радиация.

Изотопите се произвеждат от циклотрон и се използват за най-скъпото образно изследване на рак - това с ПЕТ-скен, за което НЗОК плаща 1800 лв. на пациент. В "Александровска" има и помещение за синтез на галиеви радиофармацевтици, които се използват за диагностика на простатни и невроендокринни тумори и се плащат на същата цена.

А причината за всичко това е, че циклотронът, синтезаторът и лабораториите за контрол на качеството от години нямат работещи системи за отопление, вентилация и климатизация, които да охлаждат апаратурата и помещенията, в които се извършва синтез на изотопи и въобще процедури в среда с йонизираща радиация, пишат още от “Капитал”.

Електронните табла на трите вентилационни системи в тези помещения алармират от години за неработеща вентилация. Каква е радиацията не е ясно. Нещо повече, Агенцията за ядрено регулиране е преиздала лиценза на циклотрона и галиевата лаборатория с две поредни забележки - че няма договори за техническа поддръжка на вентилационните системи и алармите им светят, а те са неразделна част от лицензията.

Служителите са написали повече от десет писма до директора на болницата, в които сигнализират за проблемите, но засега резултат няма. Университетската болница "Александровска" се управлява от проф. Атанас Йонков - приближен на предишния й директор и здравен министър на ГЕРБ проф. Костадин Ангелов, който пък в момента е председател на парламентарната здравна комисия. В казуса е замесен и сегашният заместник-министър на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който е такъв за четвърти път, след като заемаше поста във всичките три кабинета на ГЕРБ.

На 12 юли работещите с изотопи пишат и до новия здравен министър проф. д-р Христо Хинков. В него описват проблемите с вентилационните системи, липсата на внимание от ръководството на болницата и заплащането на тази дейност. Вместо да вземе мерки обаче, заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков изпратил писмото в цялост, без да заличи имената, до директора на болницата. В резултат на това подателите на сигнала били викани един по един при директора, който им чел писмото пред техните началници и заедно им оказвали натиск да се откажат от него, сочи разследване на “Капитал”. В резултат на 14 и на 20 юли в здравното министерство постъпват две заявления от служители на същия отдел, които се разграничават от предходното си заявление, което са подписали и подали до министъра.

Проблемът с липсата на работещи ОВК системи в три помещения е решен, като на 18 юли е повикана фирмата, която поддържа климатиците в болницата. Тя рестартира и пуска в режим на охлаждане един чилър (охлаждащ агрегат) в едната зала - за производство на галиеви изотопи и препоръчва апаратът да се напълни с гликол и почистване на топлообменниците, което означава, че нищо не е работило и поддържано дълго време.

Директорът на болницата проф. д-р Атанас Йонков не коментира пред "Капитал" дали е оказвал натиск на служителите си, но смята, че изявленията за проблеми са твърдения на "част от екипа" и твърди, че ръководството е запознато в детайли с дейността на екип "Радиофармация" и своевременно е взимало отношение по всеки един въпрос.

Здравното ведомство твърди, че според уверенията от "Александровска" проблемът е решен и отрича да е злоупотребило с личните данни на оплакалите се служители. Оттам твърдят, че "МЗ не разпространява лични данни и изцяло спазва Закона за защита на личните данни" и обяснява, че е препоръчало на проф. Йонков "в спешен порядък да потърси диалог със служителите с цел намиране на съвместно решение на поставените въпроси".

Проблемът как, ако се оплачеш на министъра, жалбата ти ще финишира отново на бюрото на началника ти, който ще ти оказва натиск да се откажеш от нея, обаче остава. Както и всичко, което се крие зад жалбата на специалистите от болницата.

Цветомир Тодоров от Българския институт за правни инициативи коментира, че документът, който служителите са изпратили, е озаглавен "заявление", но де факто става дума за сигнал и този сигнал дава информация за няколко потенциални нарушения в Александровска болница.

"Едно от тях е особено важно, според мен, защото касае здравето на работещите в това звено. Всички сме съгласни, че професията на медиците има благороден елемент, те спасяват живот, но това не трябва да бъде за сметка на тяхното собствено здраве. Оттук излиза, че сигналът трябва да бъде подробно разгледан. Само че въпросният сигнал е бил препратен до самия директор на болницата и следва въпросът дали това трябва да бъде така. Краткият отговор е "не", смята Тодоров. Според него министерството е извършило нарушения на действащото законодателство, а случаят трябва да привлече вниманието на Комисията за защита на личните данни, която защитава подаващите сигнали лица.

"При неработещи вентилации въздухът се йонизира още повече - когато дишаме, това е още един допълнителен риск от лъчево натоварване. Имаме дозиметри за външно облъчване, когато работим с модул, който лъчи, но в случая ние получаваме и вътрешно облъчване, рискът за нас се повишава неконтролируемо и затова настояваме за безопасни условия на труд. Тези регулации са част от цялостната работа в такава среда. Разбираме, че поддържането на вентилационните системи е скъпо, но те трябва да работят", коментира източникът на "Капитал".

От "Александровска" твърдят, че ръководството е "извършило задълбочена проверка по всички неотговарящи на обективната действителност твърдения в адресираното до Министерство на здравеопазването писмо и е изготвило подробен отговор, подкрепен с доказателства".

От Министерството на здравеопазването обясняват, че в деня на получаването на преписката зам.-министър д-р Бойко Пенков е разпоредил до съвета на директорите на УМБАЛ "Александровска" незабавно и в най-кратки срокове да бъде извършена задълбочена и внимателна проверка по изложеното в заявлението, както и да бъде дадено становище до Министерството на здравеопазването.

На 21 юли ръководството на УМБАЛ "Александровска" изпраща становище до министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков. "По отношение на вентилационните системи, ръководството се разграничава от изложените в заявлението твърдения". По думите им обслужващата фирма прави периодични проверки на показателите, които обобщава в доклад. В становището се твърди, че всички ремонти по констатациите в него са отстранени. В допълнение се казва, че при проверка е установен един проблем с вентилатор, който подлежи на подмяна. Към този момент вентилаторът е подменен", казват от министерството.

От самия комплекс твърдят, че в случая става въпрос за проверки на самия циклотрон, а не на вентилационните системи.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм