От началото на лятото в детската онкохематология в София липсва топла вода. Този проблем не е временен - той продължава не само от днес или вчера, а още от началото на сезона. Според информация, оповестена от Ани Стоянова, основателката на фондация “Даная”, здравното заведение, в което лежат малки пациенти, изпитва сериозни затруднения в поддържането на минимални хигиенни стандарти.

"Днес в 23:00ч. разбрах, че в детска онкохематология (подчертавам ДЕТСКА ОНКОхематология) НЯМА ТОПЛА ВОДА!"

"Няма топла вода не от днес, не от вчера, а от началото на лятото.

Не, не сънувате! Реалност е!"

Тази детска онкохематология се грижи за деца на различни възрасти, от бебета до по-големи деца, които са там, за да получат неотложно лечение. Мнозинството от тях се подлагат на химиотерапия, която е тежка и изморителна. В моменти на отслабване, тези деца се нуждаят от подкрепа и осигурени условия, които включват и основни хигиенни стандарти.

"Там има деца, които лежат по няколко месеца, тези деца са различни възрасти, има бебета има и по-големи.

Повечето деца там са на химеотерапия, те повръщат, понякога повръщат в прегръдките на майките си.

Има моменти, в които тези същите деца, които се борят за живота си, се изпускат", написа Ани Стоянова в свой пост и в пост на фондация "Даная" във Фейсбук.

Също така, трябва да обръщаме внимание и на майките, които живеят в отделението. Те са неотделима част от битката на своите деца и заслужават достойни условия. Не можем да игнорираме тежката ситуация, в която се намират тези жени, живеещи без топла вода в отделението за месеци наред.

"Да, пътят на децата в това отделение е труден и на фона на всичко, през което минават, държавата не смята за необходимо да осигури елементарни условия.

Те не искат лукс, те искат да оздравеят!

Топлата вода е абсолютна необходимост, това са деца с нула имунитет и хигиената трябва да е безупречна. Как? Как се подържа такава без да можеш да се измиеш?

Трябва ли да обясня, че там с децата са и техните майки?

ЖЕНИ, които живеят в отделението по няколко месеца без топло вода.

Имат една ел. кана. Една за всички!

Първата ми работа утре сутрин ще е да занеса няколко кани, но това няма да реши проблема", допълни Ани Стоянова.

Тя постави въпросът защо властите не са предприели нито една стъпка да решат този проблем. Жалба е била подадена към Топлофикация София ЕАД и към Столичната Община, но отговорът, или липсата на такъв, предизвиква недоволство. Вместо да се намери бързо и ефективно решение, топката се предава от една институция на друга, като се допуска децата и техните майки да продължават да страдат в условия, които са далеч от подходящите.

"Има подадена жалба към Топлофикация София ЕАД и към Столична община. Прехвърлят си топката.

Още утре подхващаме темата. Жалко е да трябва да водим битки за топла вода в 21 век.

Още ли ще чакаме детска болница?

2023г. единствената детска онкохематология в София без топла вода!", заключи тя.

По-късно Ани Стоянова съобщи: "Така! Топла вода има, даже гореща! Хора, това е просто ши*ан кран, който е трябвало да се завърти. Болницата пести от топла вода за деца с онкологични заболявания. Разбирате ли? След сигнала се задействаха и просто завъртяха крана. Не, не ни замазахте очите! Няма да го оставим така. Да оставите тези деца и майки без топла вода в продължение на месеци е престъпление".

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм