Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов директорът на „Пирогов“ е бил нарочен. Пред журналисти Борисов коментира, че към този момент има един действащ документ между Николай Денков и Мария Габриел, по който се назначават министрите, зам.-министрите, областните управители.

Като пълна глупост лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи твърдението, че искат да съборят правителството. По думите му досега решенията на Министерския съвет са най-меко казано слаби и затова се е налагало в парламента да се поема тежестта на правителството. Борисов припомни кризата със зърнопроизводителите и енергетиката. 

Относно дерогацията, той уточни, че след като има ясна позиция на ЕК, че дерогацията трябва по-бързо да се включи в дневния ред на НС,  от ГЕРБ са го предложили. Борисов изрази надежда това решение да мине.

Припомняме, че вчера, 5 декември, от ГЕРБ предложиха дерогацията да отпадне изцяло от 1 януари 2024 г., а не на две стъпки – от 1 януари и от 1 март 2024 г.. Това заяви на брифинг в парламента Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, като обясни, че внасят за това законопроект, на който вече са се подписали Бойко Борисов, Делян Пеевски и Йордан Цонев.

По думите на Добрев Христо Иванов е казал, че ще подкрепи инициативата, ако Борисов стои зад нея. Добрев добави още, че в сряда на извънредно заседание енергийната комисия ще се разгледа предложението, а в четвъртък ще предложи то да се гледа на две четения в пленарната зала.

Делян Добрев коментира, че след това изявление може да се счита, че Кирил Петков и цялата парламентарна група на "Продължаваме промяната - Демократична България" биха подкрепили отпадането на дерогацията.

Той посочи, че България в последните една година и половина е четвъртият най-голям клиент за руски петрол в света - от 15 млн. барела страната ни е започнала да купува 45 млн. барела. Какво се случва с тези огромни количества руски петрол - очевидно те не се продават на пазара на България, повече от 60 процента от тях се изнасят. Една трета от този износ отива в открито море, където се претоварва на други кораби. Затова вече получаваме сигнали и от Европейската комисия, посочи Добрев. 

По думите му дерогацията никога не е била необходима на България, тя облагодетелства "Лукойл" и режима на Путин.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм