Парламента отхвърли предложението на БСП за увеличаване на минималната работна заплата от 1 юли. От левицата мотивираха искането с растящите цени и ниските доходи на половин милион българи, които получават минимално заплащане за труда си.

Мнозинството в Народното събрание се обедини около тезата, че едно такова увеличение в средата на годината ще обърка плановете за бюджетен дефицит до 3% и ще постави работодателите в тежка финансова ситуация. 

НС ще обсъди промени, свързани с минималната работна заплата

При първото гласуване предложението на БСП получи подкрепата на 21 депутати, пише БГНЕС. "За" гласуваха 19 депутати от БСП, един депутат от ИТН и един депутат от ПП-ДБ, "против" гласуваха 54 депутати от ГЕРБ-СДС, 39 депутати от ПП-ДБ, 27 депутати от ДПС, 3 депутати от ИТН, а "въздържали се" 11 депутати от ГЕРБ-СДС, 14 депутати от ПП-ДБ, 2 депутати от ДПС и 7 депутати от ИТН. "Възраждане" и независимият депутат не се включиха в гласуването.

При прегласуването предложението на социалистите получи подкрепата на 22 депутати. "За" гласуваха 19 депутати от БСП, един депутат от ИТН и един депутат от ПП-ДБ, "против" гласуваха 53 депутати от ГЕРБ-СДС, 39 депутати от ПП-ДБ, 29 депутати от ДПС, 3 депутати от ИТН, а "въздържали се" 11 депутати от ГЕРБ-СДС, 12 депутати от ПП-ДБ, 1 депутати от ДПС и 7 депутати от ИТН. "Възраждане" и независимият депутат отново не се включиха в гласуването. По време на дискусиите възникна и спор дали увеличаването на МРЗ няма да доведе до увеличаване на финансовата нестабилност в страната.

Варна е на четвърто място по заплати

Георги Ганев от ПП-ДБ напомни, че по предложение на БСП вече имаме прието правило при определяне на минималната работна заплата и обясни, че в проектозакона няма оценки с колко ще се намали бедността и неравенството, а от друга страна основният аргумент е плавност. "Той не е достатъчно убедителен, за да спазим поне веднъж правилото", подчерта той.

1352 лв. е средната заплата в област Добрич в края на март

Георги Свиленски от БСП репликира и посочи, че не се нарушава никакво правило. "Заинтересованите са българските граждани. 700 лв. МРЗ, спорът можехме да го водим ако ставаше въпрос дали МРЗ да е 2000 лв. или 3000лв. - кое от двете или кога. Тук говорим между 700 лв. и 850 лв. Говорим за 500 000 български граждани", подчерта той заяви, че тези хора работят на МРЗ. Свиленски заяви, че тези хора изнемогват, а те спорят дали МРЗ да е 700 лв. или 850 лв.

Заплатите тръгнаха надолу, само в 4 области средната е над 1700 лева

Румен Христов от ГЕРБ-СДС подчерта, че въпросът е принципен. "Въпросът е дали българската икономика, българските работодатели са в състояние да платят това рязко повишаване на МРЗ. Разбира се, че няма работодател, който да не желае неговите работници да получават колкото се може повече, въпросът е дали това е възможно.", каза той и обясни, че по отношение на инфлацията, тя спада, но спада по бавно у нас спрямо другите държави в ЕС. Според него винаги при по-рязко увеличаване на МРЗ на улицата винаги излизат работници, които остават без МРЗ, защото когато едно по-малко предприятие трябва да осигури повече средства за МРЗ то трябва да ги открие отнякъде.

Пловдивска област се нарежда на 6-то място в страната по заплати

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също се включи в дебата и напомни, че в 48-то Народно събрание 42 пъти са внесли предложение за увеличаване на МРЗ и на 43-я път са успели. "Уважаемо мнозинство и правителство от вчера, вие нали сте евроатлантици, става въпрос за европейско законодателство. В момента в България въвеждаме европейско изискване МРЗ да бъде поне 50% от средната, значи не сте европейци. На думи да, но като трябва да се реши някакъв въпрос не", заяви тя и подчерта, че е станало ясно кой е ляв и кой е десен в парламента. "Да кажете, че няма да увеличим МРЗ, защото неравенствата намаляват и тези 500 000 хора са забогатели просто е цинизъм.", посочи Нинова и призова депутатите да подкрепят предложението.

Минималната пенсия става 650 лева след 4 години

Илиана Жекова от ГЕРБ каза, че според нея този законопроект трябва да се гледа точно днес преди да са приели закона за държавния бюджет.

Тома Биков от ГЕРБ отвърна на Нинова и каза, че отдавна не я е чувал да се изказва от марксистка позиция. "Факт е, че през последните 2 години успяхме да дестабилизираме публичните финанси, това не го отрича никой, вие от няколко седмици сте си поставили за кауза да имаме колкото се може по-висок бюджетен дефицит. Бюджетния дефицит не плаща сметката, той е дълг. Това, което вие предлагате е сметката да се плати пак от работещите", посочи той.

15 процента данък върху доходите и необлагаем минимум предлага КНСБ

Делян Добрев от ГЕРБ обясни, че той е последният човек, който ще защитава Асен Василев, но изказването му може да прозвучи така. "Вие сега се опитвате да му подлеете вода на новоизбрания финансов министър още първия ден в неговото министерство, защото се опитвате да му вдигнете разходите още преди той да е започнал да прави сметките на бюджета", посочи той. Добрев е категоричен, че трябва да се спазва финансовата дисциплина в страната и да не се правят ходове, които да увеличат дефицита над 3%. "Още веднъж искам да кажа, че не защитавам Асен Василев, но смятам, че вашето предложение ще доведе до увеличаване на финансовата нестабилност в държавата", каза още той.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм