В Народното събрание ще бъдат обсъдени промени, свързани с минималната работна заплата. От БСП предлагат по изключение през тази година тя да се увеличи от 1 юли. Според закона минималната работна заплата вече се изчислява по формула и трябва да бъде поне 50% от средната брутна заплата 12 месеца назад. Ако предложението бъде прието, минималното заплащане в страната трябва да се увеличи до 850-890 лева. По предложение на Възраждане ще бъде разгледано решение за прекратяване на договора между България и САЩ за безвъзмездно ползване на военните бази в Ново село, Граф Игнатиево и Безмер. 

Добавки спасяват най-бедните пенсионери

Депутатите ще разгледат и проект на решение, което ще задължи министъра на икономиката и индустрията да предприеме всички необходими действия пред "Централен депозитар" АД по вписването на безналичните акции от община Варна в полза на държавата от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД. По този начин ще бъде направен опит държавата да си върне контрола над Пловдивския панаир. 

Варна е на четвърто място по заплати

Народното събрание ще обсъди и промяна на членовете в Комисията по конституционни въпроси. Предложението на ДПС е Делян Пеевски да заеме мястото на Гюнер Ахмед. Промяната идва на фона на заявката на ДПС, че ще осигурят необходимите гласове за извършване на конституционна реформа. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм