Повече от 2000 жени дават на съд швейцарското правителство, твърдейки, че политиката му по отношение на изменението на климата нарушава правото им на живот и здраве, съобщи Би Би Си. Делото е първото по рода си, което Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) ще гледа. То следва шест години неуспешни битки в швейцарските съдилища. Температурите в Швейцария се покачват по-бързо от средните в света и все по-често има горещи вълни, добавя британската медия.

Въпросът сега е: Ще видим ли сняг по никое време?

Швейцарските жени, които са част от клуб на възрастните по въпросите на климата и са на средна възраст 73 години, казват, че изменението на климата излага на риск човешките им права, здравето и дори живота им. Доказателствата им пред съда включват медицинските им досиета. Те искат ЕСПЧ да нареди на Швейцария да работи по-усилено за намаляване на емисиите на парникови газове.

Как влияе изменението на климата върху дивата природа?


Швейцария. Unsplash

Сушата унищожава второто по големина местообитание на крокодили в Африка

Една от активистките, Елизабет Стърн, посочва: „Поради изменението на климата, имаме повече горещини и по-възрастните жени страдат повече. Те умират по-често по време на тези горещи вълни, отколкото иначе. Някои хора казват, "защо се оплаквате, така или иначе ще умрете". Но ние не искаме да умрем, само защото нашето швейцарско правителство не успя да предложи прилична климатична политика.“

Какво време ни очаква през април?

Европейската обсерватория за климата и здравето казва, че прогнозираното повишаване на средната температура вероятно ще има „сериозно въздействие върху общественото здраве“ в цяла Европа, особено сред възрастните хора. През последните 20 години свързаната с горещината смъртност при хора на възраст над 65 години в Европа се е увеличила с повече от 30%, се казва в него. Швейцарското правителство не отрича, че изменението на климата може да повлияе на здравето, но твърди, че то не може да бъде обвързано конкретно със здравето на възрастните жени. Ако обаче жените спечелят, делото може да създаде прецедент за всяка една от 46-те държави членки на Европейския съд.

ЕС се придвижва към автомобили с нулеви емисии след сделката с Германия за е-горивата

Световните температури се повишават поради човешката дейност и изменението на климата заплашва всеки аспект от човешкия живот. Покачването на температурата трябва да се забави, ако искаме да избегнем най-лошите последици от изменението на климата, според климатолозите. Те казват, че глобалното затопляне трябва да бъде задържано до 1.5 градуса по Целзий до 2100 г. Според климатичния орган на ООН, IPCC, ако повишаването на глобалната температура не може да бъде задържано в рамките на 1.5 градуса, Европа ще бъде уязвима от наводнения, причинени от екстремни валежи.

Инвестиция в бъдеще: ESG политики ще дискутират водещи компании и експерти на 19 април

Екстремните температури също могат да увеличат риска от горски пожари - както се видя в Европа миналото лято. Франция и Германия регистрираха около седем пъти повече опожарена земя между януари и средата на юли 2022 г., в сравнение със средната стойност.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм