Дъжд, дори сняг и захлаждане, това ни очаква в началото на април, сочат синоптичните модели, разгледани на петъчното заседание на Синоптичната комисия. 

Още от събота ще започнат валежи, които с прекъсвания ще продължат и в неделя, в деня на изборите, но все още температурите ще са типично пролетни, особено в събота, когато на места ще надвишат и 20 градуса. В неделя малко ще се понижат, но ще останат високи.

Сушата унищожава второто по големина местообитание на крокодили в Африка

Прогностична карта на валежита над страната, включително и от сняг, в нощта на понеледник срещу вторник. theweatheroutlook

В понеделник ще започне по-съществена промяна, с приближаването към страната на средиземноморски циклон. 

И тук става интересно. Част от синоптичните модели показват, че този атмосферен вихър дотолкова ще влоши времето над страната, че е възможно да ни докара и сняг и дори образуване на снежна покривка.

Какво време ни очаква през април?

Вероятността това да се случи е твърде висока, със сигурност обаче валежите ще са значителни - до 50 и над 50 литра на квадратен метър в отделни райони на страната.

Как изглежда да се развият нещата? 

Още в понеделник следобед ще започнат валежи от дъжд над южните райони, сняг ще завали по високите алпийски части. С настъпването на нощта срещу вторник ще започне застудяване, което ще обхване първо планините и високите западни полета, ще се усети и в Северна България и Добруджа, а във вторник ще проникне и над крайните южни и източни рйони на страната.

В нощта срещу вторник и във вторник на много места дъждът ще преминава в сняг, като се очаква сняг да вали по високите западни полета, в Предбалкана и на места в Северна България и Добруджа.

Новото нормално ли са топлите зими?

Твърде е възможно да се образува снежна покривка, на места и значителна, тъй като се очакват съществени валежи. В планините ще се образува нова, значителна снежна покривка.

Ще се създадат условия за типично зимно време в планините, през старопланинските проходи и на места в Северна България. Възможни са затруднения в транспорта, ето защо, ако не ви се налага да пътувате, отложете пътуванията в нощта срещу вторник и във вторник, особено в планинските райони, през проходите и по високите западни полета.

Как влияе изменението на климата върху дивата природа?

В района на София се очаква дъждът да премине в сняг през нощта срещу вторник и с прекъсвания да превалява през целия ден. Възможно е образуване на снежна покривка. Но това ще бъде тежък, мокър сняг.

Температурите

В понеделник до обед все още високи, особено на изток, но с наближаването на вечерта и през нощта бързо ще се понижават и на сутринта във вторник вече ще са от 1 градус на запад до 7 - 9 градуса на изток. През деня във вторник ще са малко над нулата по високите западни полета, в Северна България и малко по-високи в останалата част на страната.

Значително по-студено от обичайното ще бъде във вторник и сряда, от четвъртък постепенно ще започне повишение на температурите, които обаче до края на следващата седмица ще останат по-ниски. 

Отказване от единична употреба: Как да станем по-екологично осведомени и да намалим отпадъците

Дните между 4 и 8 април ще бъдат хладни, времето ще е предимно облачно и е възможно да видим нови превалявания, предимно от дъжд в равнините и от сняг в планините.

След 9 април температурите ще се повишават, но не е изключено и ново захлаждане в периода до 15 април.

Сняг през април не е изключение, това се случва, е, не всяка година, но е напълно в рамките на нормалното проявление на времето.

Сега остава да разберем дали тази прогноза ще се окаже точна и дали ще видим сняг по никое време.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм