Изменението на климата оказва значително влияние върху дивата природа. С повишаването на температурата на Земята животните и техните местообитания са засегнати по няколко начина, включително промени в моделите на миграция, промени в циклите на размножаване и промени в източниците на храна.

Инвестиция в бъдеще: ESG политики ще дискутират водещи компании и експерти на 19 април

Ето някои от основните въздействия на изменението на климата върху дивата природа:

 • Загуба на местообитания: С повишаването на температурите местообитанията се променят и в някои случаи изчезват напълно. Например, с повишаването на морското равнище, крайбрежните местообитания, като плажове и влажни зони, се губят, което засяга видовете, които разчитат на тези местообитания.
 • Промени в моделите на миграция: С промяната на температурите много видове променят моделите си на миграция. Например птиците могат да мигрират по-рано през годината или да пътуват по-далеч, за да намерят подходящи местообитания и източници на храна.
 • Промени в циклите на размножаване: Промените в моделите на температурата и валежите могат да повлияят на циклите на размножаване на много видове. Например, някои видове птици може да започнат да се размножават по-рано през годината, за да се възползват от по-ранната наличност на храна.

Отказване от единична употреба: Как да станем по-екологично осведомени и да намалим отпадъците

 • Промени в източниците на храна: Изменението на климата може да повлияе на наличието и разпространението на източници на храна за много видове. Например наличието на насекоми може да намалее поради промени в моделите на валежите, засягащи хранителните източници на птици и бозайници, които се хранят с насекоми.
 • Повишен риск от изчезване: Изменението на климата е една от най-големите заплахи за биоразнообразието. Тъй като местообитанията се променят и източниците на храна стават все по-малко достъпни, много видове са изложени на повишен риск от изчезване.
 • Промени в ареала: Тъй като местообитанията се променят, много видове изместват ареала си, за да намерят подходящи местообитания. Това може да предизвика конфликти с други видове и да повлияе на екосистемата като цяло.

Какво е ESG и как влияе на бизнеса и инвестициите

 • Избелване на коралите: Кораловите рифове са особено чувствителни към промените в температурата и киселинността на океана. С покачването на температурите кораловите рифове са обект на по-чести и тежки избелвания, което може да доведе до смъртта на коралите и загубата на местообитание за видовете, които разчитат на тях.
 • Популации на полярни мечки: Полярните мечки разчитат на морския лед за лов и чифтосване. С топенето на морския лед полярните мечки губят своят дом, което води до намаляване на популациите им.
 • Мигриращи видове: Много видове разчитат на специфични местообитания по време на своите миграционни маршрути. Промените в тези места могат да повлияят на оцеляването на тези видове и в някои случаи цели популации могат да бъдат загубени.
 • Предаване на болести: Изменението на климата също влияе върху предаването на болести сред популациите на дивите животни. Например, по-високите температури могат да увеличат оцеляването и разпространението на насекоми, пренасящи болести, като комари, които след това могат да предават болести на популациите от диви животни.

Мартениците, завързани за дървета, вредят на природата и здравето ни

В допълнение към тези въздействия, изменението на климата също засяга взаимодействията между видовете. Например, промените във времето на растеж на растенията и появата на насекоми могат да повлияят на взаимодействията между тези видове и хищниците, които разчитат на тях за храна. Като цяло въздействието на изменението на климата върху дивата природа е сложно и широкообхватно и изисква спешни действия за смекчаване на последиците и защита на биоразнообразието на нашата планета.

Тъй като температурата на Земята продължава да се повишава, от решаващо значение е да предприемем стъпки за смекчаване на въздействието от изменението на климата и да защитим местообитанията и видовете, които разчитат на тях.

Има няколко действия, които хората могат да предприемат, за да помогнат за спиране на изменението на климата:

 • Намалете потреблението на енергия: Един от най-значимите източници на емисии на парникови газове е изгарянето на изкопаеми горива за енергия. Хората могат да намалят потреблението на енергия, като изключат осветлението и уредите, когато не се използват, използват енергийно ефективни крушки и избират енергийно ефективни уреди.
 • Използвайте обществен транспорт, колело или ходете пеша: Транспортът е друг значителен източник на емисии на парникови газове. Като използват обществен транспорт, карат велосипед, или вървят пеша, вместо да шофират, хората могат да намалят своя въглероден отпечатък.
 • Намалете консумацията на месо: Производството на месо допринася значително за емисиите на парникови газове, особено говеждо и агнешко. Можете да изберете опции на растителна основа.

„Тонове боклук, плъхове, хлебарки и зарази“: Париж затъна в мръсотия заради стачка на сметосъбирачите (видео и снимки)

 • Подкрепете възобновяемата енергия: Физическите лица могат да подкрепят растежа на възобновяемата енергия чрез инсталиране на слънчеви панели, избор на доставчици на енергия, които използват възобновяема енергия, или инвестиране в компании за възобновяема енергия.
 • Намалете отпадъците: Депата за отпадъци са значителен източник на емисии на метан, който е мощен парников газ. Чрез намаляване на отпадъците, рециклиране и компостиране, хората могат да намалят своя въглероден отпечатък.

Хората могат да се застъпват за промяна на политиката на местно и национално ниво в подкрепа на възобновяемата енергия, намаляване на емисиите на парникови газове и защита на дивата природа.

Европа се опитва да се откаже от самолетите и да ги замени с влакове. Ето как се случва това

Това е само малка част от многото действия, които хората могат да предприемат, за да помогнат за спиране на изменението на климата. Като предприемаме действия в ежедневието си и се застъпваме за промяна на политиката, всички ние можем да играем роля в защитата на нашата планета.

От решаващо значение е да действаме сега, за да защитим дивата природа и да осигурим устойчиво бъдеще за бъдещите поколения.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм