Кофите за боклук се препълват в големи райони на Париж след стачка на събирачите на отпадъци, като хиляди тонове боклук стоят изоставени по улиците на френската столица.

Мръсно е, привлича плъхове и хлебарки“, оплака се един парижанин по френското радио.

Купища отпадъци от новодомци в „Тракия“

Работниците стачкуват заради предложенията на правителството на Макрон за повишаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години.

Други градове, включително Нант, Рен и Хавър, също са засегнати.

Сенатът на Франция прие спорната пенсионна реформа

Събирачите на боклук се присъединиха към пенсионните стачки преди седмица и парижките власти казват, че половината от кварталите на града, които са обхванати от общински служители, са били засегнати от действието. Три площадки за третиране на отпадъци са блокирани, а четвърта е затворена частично.

В понеделник властите в Париж казаха, че 5600 тона отпадъци все още не са събрани.

Коментатор на радио Europe1 описа ситуацията като бюфет с храна, която можете да изядете за шестте милиона плъха в Париж, двойно повече от човешкото население.

Макрон и Сунак сключиха нова ядрена сделка

В 10-те области, обхванати от частни компании, услугата работи почти нормално, съобщи Парижкият съвет. Някои доклади показват, че активистите се опитват да попречат на събирането да продължи.

И една частна компания също беше видяна в понеделник вечер от новинарския канал BFMTV да събира отпадъци в един от големите централни квартали, шестият, който обикновено се покрива от общински служители. Подобно събиране на боклук имаше и в други два квартала в западната част на града.

Доставките на гориво във Франция са блокирани в знак на протест срещу пенсионната реформа

Водещият служител на съвета Еманюел Грегоар заяви, че ситуацията е сложна, но органът дава приоритет на намесата за обществената безопасност, с акцент върху разчистването на хранителните отпадъци, лежащите на земята торби за боклук и осигуряването на безопасността на пешеходците.

„Стачката предизвиква промяна в поведението на плъхове. Те ровят в кофите, размножават се там и ще оставят урината и изпражненията си. Имаме тревожен здравен риск за събирачите на отпадъци и населението като цяло“, отсече специалистът Ромен Ласер пред вестник Le Parisien. 

Макрон: Ерата на френската намеса в Африка приключи, Франция има нова военна стратегия там

Предстои столичните работници да се съберат в сряда, за да решат дали да продължат стачката си. В момента сметосъбирачите се пенсионират на 57 години заради тежки условия на труд и според реформите ще трябва да работят още две години.

Противниците на социалистическия кмет на Париж се възползваха от стачката като подсилват съществуващата криза.

Ан Идалго обеща да удвои бюджета за почистване и парижани ясно виждат, че Париж става все по-мръсен и по-мръсен“, оплака се Рачида Дати, която управлява седми район за десните републиканци.

Рейтингът на одобрение на Макрон достигна тригодишно дъно

Френските синдикати засилиха действията си срещу непопулярните пенсионни реформи на правителството, които в момента преминават през парламента.

Няколко оператори на френски рафинерии стачкуваха във вторник за седми пореден ден, но само малка част от френските бензиностанции трябваше да затворят.

Мерките бяха подкрепени от горната камара или Сената в събота и след това ще отидат в съвместна комисия от депутати от двете камари в сряда, за да се вземе решение за окончателния текст. Окончателното гласуване може да стигне до Националното събрание и Сената в четвъртък.

Над 1 милион французи излязоха на протест (видео)

Партията на президента Еманюел Макрон няма мнозинство в долната камара, така че победата в законопроекта в никакъв случай не е сигурна.

Правителството се нуждае от 287 гласа и дори да успее да убеди всичките си 250 депутати да подкрепят реформите, пак ще трябва да намери още 37 депутати от други партии, които да подкрепят по-високата пенсионна възраст.

Много от тези допълнителни гласове вероятно ще бъдат републиканци и правителството се стреми да избегне прокарването на мерките, без да задейства член 49:3 от конституцията, който позволява на министрите да прокарват законодателство без гласуване.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм