Израелски танкове влязоха в Ивицата Газа за няколко часа предишната нощ. Това е най-мащабното сухопътно нахлуване в палестинския анклав от началото на конфликта. Армията уточни, че това не е началото на сухопътната операция, а подготовка за следващите етапи на битката.

„Дадоха ми 24-часов отпуск, за да се прибера вкъщи и да се видя с близките и приятелите си”. Това сподели пред NOVA Йонатан Фархи, резервист и син на българка, получил повиквателна за израелската армия на фона на ескалиралото напрежение между Израел и „Хамас”.

„Аз съм спасител. Разпределен съм в селище в близост до границата с Ливан. Вчера падна ракета в един от близките градове. Снарядът удари жилищна сграда и беше чист късмет, че хората там бяха в убежище. Моята работа бе да отида и да помогна  - при спасяването на евентуално затиснати под отломките хора”, разказа младият мъж.

Мобилизиран в Израел българин: Трябва да влезем с цялата си мощ в Ивицата Газа. Трябва да унищожим “Хамас“Йонатан Фархи   /Кадър от NOVA

Той коментира и съобщението на „Хамас”, че 50 от взетите от терористичната групировка заложници са мъртви заради израелския обстрел. „Честно казано това, което казва „Хамас” – не го вярвам особено. По отношение на тунелите, които е прокопала групировката под границата, за тях е известно от години. Имам приятели, които са в специални сили, обучени за бой именно в тези тунели. Мисля, че сме единствената армия с хора, обучени за война при подобни условия”, подчерта Йонатан.

И допълни: „Трябва да влезем с цялата си мощ в Ивицата Газа. Трябва да унищожим "Хамас". Не мисля, че прецизни атаки само срещу бойци на групировката е възможно. Този ужас с Газа го преживяхме толкова много пъти. Ние сме във война с тях. Този път беше крайност. Те влязоха и убиха жени и деца. Това не са хора”, категоричен е той.

Междувременно преди ден израелският премиер Бенямин Нетаняху потвърди, че се води подготовка за сухопътна офанзива срещу "Хамас" в Ивицата Газа, но отказа да съобщи подробности.

В очакване на офанзивата, обещавана неведнъж след безпрецедентното нападение на "Хамас" на 7 октомври, при което бяха избити над 1400 души, израелската армия обстрелва неспирно палестинския анклав с площ 362 кв. км, в който живеят 2,4 милиона души. Въздушните удари продължиха и вчера, докато запасите от храна и гориво в обсадената Газа достигат критично ниски равнища.

Междувременно агенцията на ООН, която ръководи хуманитарните операции в Газа, заяви, че през следващите часове ще вземе решение за това какъв обем помощ може да продължи да предоставя поради липсата на гориво.

Говорителката на агенцията, Жулиет Тума, заяви пред Би Би Си, че вероятно ще се наложи да намали работата си: "Следващите няколко часа са много критични, тъй като продължаваме да се надяваме, че ще има доставки на гориво, което се изпраща на агенцията в Газа". 

Без доставка на гориво "ще трябва да вземем вероятно едно от най-трудните решения, които всяка организация за помощ би взела, (а именно) да намалим хуманитарната помощ за хората, които най-много се нуждаят от нас на място в Ивицата Газа”.

Израелските сили за отбрана (IDF) оспориха твърдението на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA), че горивото в Ивицата Газа скоро ще свърши.

"Доколкото ми е известно, в Ивицата Газа все още има електричество", заяви подполковник Джонатан Конрикус.  "Има достатъчно за много дни, за да работят болниците и водните помпи. Само че приоритетите са различни. “Хамас” предпочита да разполага с цялото гориво за своите бойни способности, оставяйки цивилните граждани без него", допълва той.

По данни на ООН болниците в Газа приемат само спешни случаи на фона на опасенията, че запасите от гориво може да свършат в близките часове.

Представителят на Световната здравна организация, д-р Ричард Пиперкорн, заяви по-рано пред Би Би Си, че в болниците, подкрепяни от ООН, работят генератори "на минимални нива само за животоспасяващи операции".

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм