"Преминах през ада", казва Йочевед Лифшиц, 85-годишна възрастна жена и активистка за мир, освободена от "Хамас" в понеделник след две седмици в плен, съобщава Би Би Си.

Освободена заложничка на “Хамас” описа престоя си в плен: Преминах през ада

Стоп кадър Ютюб: Йочевед Лифшиц

Лифшиц и съпругът ѝ са били отвлечени от въоръжени мъже на "Хамас" на мотоциклети и отведени в "паяжина" от тунели под Газа, казва тя.

Тя описва, че по време на пътуването е била удряна с пръчки, но с повечето заложници се отнасяли "добре".

Тя е освободена заедно с друга жена, Нурит Купър, на 79 години, в понеделник вечерта.

На необичайни кадри се вижда как възрастната жена стиска ръката на въоръжен мъж от Хамас, само секунди преди да бъде предадена на Международния червен кръст на граничния пункт "Рафах" между Газа и съседен Египет.

Изглежда, че тя казва на стрелеца "Шалом" - еврейската дума за мир.

Лифшиц беше отвлечена заедно със съпруга си Одед от кибуца Нир Оз в Южен Израел на 7 октомври. Той все още не е освободен.

Рано сутринта "Хамас" атакува техния кибуц, като избива малката общност. Смята се, че всеки четвърти жител е бил убит или отвлечен, включително много деца.

Говорейки на пресконференция от болницата "Ичилов" в Тел Авив само няколко часа след освобождаването си, жената е обяснила какво се е случило след отвличането ѝ.

Тя разказва, че е била удряна с пръчки по време на пътуването към Газа и е получила натъртвания и затруднения в дишането.

Дъщеря ѝ Шароне Лифшиц, която помага на репортерите да разкажат за изпитанията на майка ѝ, казва, че 85-годишната жена е била принудена да върви няколко километра по мокра земя.

Шароне каза, че майка ѝ е била отведена в "огромна мрежа от тунели под Газа, която прилича на паяжина".

Лифшиц каза, че е била сред 25-те заложници, отведени в тунелите, и след няколко часа петима души от нейния кибуц, включително и тя, са били отведени в отделна стая. Там всеки от тях имал охрана и достъп до парамедик и лекар.

Тя описва условията вътре, с матраци на пода, на които да спят. Друг пленник, който е бил тежко ранен при катастрофа с мотор по пътя към Газа, е бил лекуван от лекар.

"Погрижиха се да не се разболеем и на всеки два-три дни при нас имаше лекар".

Тя каза също, че са имали достъп до необходимите им лекарства и че там е имало жени, които са знаели за "женската хигиена".

Ядели са същата храна - хляб със сирене и краставици - като охраната на "Хамас", добавя дъщеря ѝ Шароне.

Часове преди г-жа Лифшиц и Нурит Купър да бъдат освободени в понеделник вечерта, израелските военни организираха прожекция за журналисти, на която бяха показани необработени кадри, извлечени от камерите на "Хамас", в опит да напомнят на света за бруталността на нападението срещу Израел преди две седмици.

Сред клиповете имаше кадри, на които се виждаше как въоръжените лица на "Хамас" ликуват с очевидна радост, докато стрелят по цивилни на пътя, а по-късно се промъкват по пътеките на кибуците и убиват родители и деца в домовете им.

При нападението бяха убити повече от 1400 души, предимно цивилни.

Г-жа Лифшиц и 83-годишният ѝ съпруг Одед са известни активисти за мир, които според семействата им са помагали за транспортирането на болни хора от Газа до болници в Израел.

Одед е журналист, който от десетилетия работи за мира и правата на палестинците, казва Шароне.

Според Националния съюз на журналистите той е работил за вестник "Ал Хамишмар" и е сред първите журналисти, които отразяват клането в два палестински бежански лагера в Бейрут през 1982 г.

"Той говори добре арабски, така че може да общува много добре с хората там. Той познава много хора в Газа. Иска ми се да мисля, че ще се справи", казва Шароне.

Общо четирима заложници вече са освободени, след като в петък бяха освободени две американско-израелски гражданки - майка и дъщеря Джудит и Натали Раанан.

Израел твърди, че повече от 200 души все още са държани като заложници. Смята се, че сред тях е и съпругът на Нурит Купър, която също беше освободена в понеделник вечерта.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм