Рана Акила е 35-годишна майка на две деца – момче на 8 и момиче на 6 – която живее със семейството си в град Газа и отказва да се евакуира. По думите ѝ те нямат нужда от хуманитарни помощи, докато ги бомбардират. Според нея това не може да се нарече война, защото войната е между две равни страни. Тя обясни, че това е геноцид. Жената призова международната общност да им помогне. Как светът си затваря очите за сцените на дете, треперещо уплашено до смърт, или писък на момиче, което е загубило майка си, или плач на баща за загубата на жена си и децата си, риторично попита тя. 

Палестинка по Дарик: Светът си затваря очите за уплашено до смърт дете и писък на друго, изгубило майка си

Вие се намирате в северната част на Газа. Каква е ситуацията при Вас?

Не съм сигурна дали чувате в момента бомбардировките. В момента има силен удар към нас. Ситуацията е изключително тежка, опасна и страшна. Нямам думи, с които да опиша какво се случва тук в Газа. От мястото, където съм застанала в момента, виждам една голяма разруха. Срещу мен има сграда, която беше 15-етажна, тя беше бомбардирана още първия ден от войната. Срутеното от нея е навсякъде, дори улиците са затрупани от развалини. Не мога да разпозная града си в момента - няма нищо останало от него. Умряха много хора - главно цивилно население, голяма част от моите приятели. Навсякъде има бели чували с трупове, които не могат да бъдат разпознати. Смъртта е навсякъде. Умират и хиляди деца, дори докато спят. 

Палестинка по Дарик: Светът си затваря очите за уплашено до смърт дете и писък на друго, изгубило майка си

Как живее цивилното население?

Цивилното население страда в момента най-много. Нямаме електричество, вода и храна. Нищо няма вече. Хранителните магазини са затворени и рафтовете в тях са празни. Не мога да нахраня децата си. Хуманитарна помощ няма, дори на юг е страшно малко. Повечето от хората, които живеят в моя град, избягаха натам. Само цивилни са на улицата и в домовете си, терористи няма. През нощта градът е призрачен - само бомбардировките, светлината от тях и звукът на линейките. Ужасно е, броим часовете до сутринта. Аз говоря от лицето на цивилен човек, това е животът, който живея в момента. 

Палестинка по Дарик: Светът си затваря очите за уплашено до смърт дете и писък на друго, изгубило майка си

Как успявате да оцелеете при тези толкова много бомбардировки?

Ние сме щастливци за момента. Това е магия, че сме живи. Всяка вечер обаче си мислим, че ще умрем и няма да доживеем следващия. И дали ще бъдем "щастливи" следващите дни. 

Имате ли страхове, че израелската армия ще нахлуе в Газа?

Това е вероятно, поне това чуваме от новините. Ние нямаме какво да изгубим повече. Загубихме си семействата, домовете, няма къде да отидем. Израел няколко пъти призова хората да отидат на безопасно в южната част, но в крайна сметка ги бомбардират и там. Следователно това е лъжа. Лъжа е! 

Какво очаквате да се случи следващите дни? Как очаквате да се развие войната?

Нищо! Нищо не очаквам да се случи в следващите дни. Ние очаквахме някакви мерки и действия, но нищо не се случва. Молим се всеки ден, друго не можем да направим. Аз съм цивилна и не искам нито един друг цивилен да бъде убит по света. Мразя насилието, войната. Никой не харесва войната, освен политиците. Както виждате, те изнасят само речи, а не предприемат действия. Всички международни организации вадят само доклади, но никой нищо не прави. Ние не очакваме вече нищо. Не мога да повярвам как светът вижда как ни убиват и си затваря очите. 

Аз искам тази кървава война да свърши. Но ще стоя в Газа, докато не избият и мен. Няма да напусна дома си. Това е целта на израелците – да напуснем територията, да ни избият и да прибавят още територия към тяхната държава. Не издържам вече. Искам да живея мирно. Не можем да влизаме във война през няколко месеца. Това не може да се случва. 

А вие искате ли да имате собствена държава?

Разбира се! Разбира се! Всеки палестинец иска и мечтае да имаме собствена държава. Това е наше право, за което трябва да се борим. Ние апелираме и се молим за това от близо 75 години. Какъв е проблемът, че искаме собствена държава? Не я ли заслужаваме? Ние нямаме свобода. От години Израел ни измъчва. Ивицата Газа е като голям затвор под открито небе. Тя е окупирана вече 70 години. Може ли да си представите как се живее със забрани за пътуване, достъп на продукти, като цяло за всичко тук в Газа. 

Какво е Вашето послание към света?

Искаме тази кървава война да приключи веднъж завинаги. Свят, помогни ни. Спаси последните оцелели от нас. Запаси последното останало от моя град. Това трябва да приключи!

Снимки: Ali Jadallah

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм