Палестинци заявиха днес, 22 октомври, че са получили нови предупреждения от израелската армия да се евакуират от Северна Газа към южната част на ивицата, тъй като в противен случай може да бъдат сметнати за поддръжници на "терористична организация", предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Посланието с вчерашна дата е изпратено от името на израелските въоръжени сили под формата на аудиозапис, който жителите на палестинската територия са получили на мобилните си телефони.

"Извънредно предупреждение към жителите на Газа. Присъствието ви на север от долината Уади Газа излага живота ви на опасност. Който не напусне Северна Газа и не се евакуира на юг от Уади Газа, може да бъде сметнат за съучастник на терористична организация", гласи посланието.

Израел нанася въздушни удари в ивицата Газа, откакто на 7 октомври палестинската групировка "Хамас" извърши смъртоносна атака срещу Израел. Освен това Израел струпва войски и бронирани машини на границата с палестинската територия преди очаквана сухопътна офанзива.

Израел вече нареди на палестинците в ивицата Газа да се евакуират на юг, но първия път не ги предупреди, че в противен случай ще бъдат сметнати за съучастници на терористи. Пътуването на юг остава много рисковано на фона на въздушните удари, казват местни жители и посочват, че райони в южната част на анклава също са били поразявани. 

Много семейства, евакуирали се на юг, заявиха, че са загубили свои близки именно при израелски въздушни удари в южната част от ивицата Газа, отбелязва Ройтерс.

Вчера бе отворен граничният пункт "Рафах" между Египет и ивицата Газа за доставка на хуманитарна помощ за палестинския анклав, блокиран след нападението на "Хамас".

От "Хамас" казаха, че помощта включва "лекарства, медицински консумативи и ограничено количество храна (консерви)". По данни на палестинското ислямистко движение конвоят се състои от 20 камиона.

„Рафах“ е основният маршрут за влизане и излизане от Ивицата Газа, който не се контролира от Израел.

ООН предупреди за „хуманитарна катастрофа“ в Газа, където храната е на привършване, а запасите от гориво, необходимо за поддържане на работата на резервните генератори на болниците, са достигнали опасно ниски нива.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш посети границата в петък в опит да получи помощта, като каза, че все още се разработва механизъм за проверка на помощта, поискана от Израел.

Преди няколко дни Израел се съгласи с исканията на САЩ да не спира доставките на основната хуманитарна помощ - като храна, вода и лекарства за Ивицата Газа.

„Израел няма да осуети международните хуманитарни доставки през Египет, ако става дума само за храна, вода и лекарства за цивилното население, намиращо се в южната част на Ивицата Газа“, се казва в съобщение, изпратено от кабинета на министър-председателя Бенямин Нетаняху след края на посещението на американския президент Джо Байдън в Тел Авив.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм