Първи освободени заложници от терористичната организация „Хамас”. Става дума за майка и дъщеря, американски граждани. В изявление военен говорител на „Хамас“ заяви, че двете американски заложнички са били освободени „по хуманитарни съображения в резултат на посредничеството на Катар“.

Въпреки това в плен на групировката остават около 210 цивилни, сред които деца и възрастни хора. По данни на „Ройтерс” сред заложниците има граждани на 31 държави.

Най-малко 1400 души са убитите по време на нападението на палестинската групировка в Израел на 7 октомври. Според палестинските власти след последвалите сражения в Газа са убити над 4300 палестинци, а ранените са около 13700 души.

Първи кадри на освободените американски заложнички излъчиха световните медии. Джудит Раанан и дъщеря й Натали са били освободени от Газа в петък вечер. Двете са били на посещение при роднини в кибуца Нахал Оз в южната част на Израел, близо до Газа. На 7 октомври животът им се преобръща, а 14 дни след ужаса двете жени вече са в Израел и са разговаряли с близките си.

Бащата на Натали и бивш съпруг на Джудит - Ури Раанан заяви, че е чакал този момент от две седмици.

„Не съм спал от две седмици. Тази нощ ще спя спокойно. Говорих с дъщеря ми. Звучеше много добре, изглеждаше много добре. Щастлива е и чака да се върне у дома. По-рано говорих и с президента Джо Байдън, благодарих му за помощта относно освобождаването им. Надявам се да видя и двете следващата седмица. Тогава е рожденият ден на Натали. Ще празнуваме в дома ми. Когато я видя ще я прегърна, ще я целуна. Ще бъде най-хубавият ден в живота ми”, каза той.

Около 210 цивилни остават в плен на „Хамас”. Стотици роднини и близки на отвлечените всеки ден публикуват снимки в социалните мрежи на деца, жени и мъже, на цели семейства, чиято съдба остава неясна.

Според коментари на анализатори в световните медии вероятно съдбата на заложниците е сред факторите, които бавят наземната операция на Израел в Ивицата Газа.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм