Трите българчета, които бяха в неизвестност, след като бомба избухна в техния район в Газа, са открити живи. По чудо, в момента на атаката са се намирали на 100 метра от засегнатата сграда, съобщиха за NOVA техните близки, които са успели да се свържат с тях.

Децата, заедно със своята майка, отишли в Газа малко преди да започнат ударите, разказа по-рано баба им Инширах Алшарафи. Първоначално те били в северната част на анклава, но тръгнали на юг в търсене на безопасност.

„Снощи пробвах да се свържа с тях, въобще не мога. Няма мрежа, няма интернет там. Няма вода, няма ток, много трудно намират вода там. Жена ми е с малко бебе и две малки момчета - едното на 5 години, другото - на 7. Яденето е зле, въдухът също, не могат да намерят храна“, разказа пред bTV Тайър Шрафи, съпруг на жената и баща на трите деца.

"Ударили са една къща до тях. Избягали са и са отишли при сестра ѝ. Удрят постоянно там и трябва да се местят. Навсякъде е опасно. След като не могат да намерят вода, значи е много зле. Не мога да си взема децата. Детето ми каза: „Утре сутрин може да не ме чуеш“. Държавата да направи нещо по въпроса. Израел прави проблеми, затворени са границите, проблемът идва от Тел Авив. 37 души са там, не е само моята жена и децата“, допълва Шрафи.

В сряда вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел каза, че 37 български граждани и членове на техните семейства са потърсили съдействие за напускане на Ивицата Газа.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм