„Получихме сигнал от ДАНС за видеоматериал с лице, носило характерно за ИДИЛ облекло, което обявява, че желае да отмъсти за това, което се случва на територията на Палестина. Предприети са незабавни мерки”. Това заяви на брифинг административният ръководител на СГП Илиана Кирилова.

Заместник-градският прокурор Христо Кръстев посочи, че лицето е без документи за самоличност. "Предполага се, че е палестинец и е роден в Ливан. Установено е, че е разпространил видео, на което призовава за „свещена война” от страна на израелци и американци. СГП е отишъл на адрес, за да претърси и изземе два мобилни апарата, компютърни конфигурации, знамето на ИДИЛ и хладно оръжие и множество материали, които тепърва трябва да бъдат установени.

По думите му е назначена лицевоидентификационна експертиза, от която е установено, че задържаният е същият от видеоклипа. "Експертиза на един от мобилните му апарати показа, че видеото е вече разпространено. Следователят е образувал досъдебно производство за престъпление против мира – пропагандиране към военни действия. Мъжът е привлечен и в качеството на обвиняем и е задържан за 72 часа”, съобщи още Кръстев. 

Органите на реда обясниха, че въпросният мъж е бил е съден през 2016 г. за превозване и прикриване на мигранти, както и за предлагане на подкуп, за да го пуснат полицаите, които са го спрели на АМ "Тракия".

„Предвид фактите, решихме до проведем специална тактическа операция след протестните действия на палестинците в София. Гражданинът беше задържан на територията на столицата в дома му. При задържането беше сам. Мъжът е с боен опит, участвал е във военни действия”, главен комисар Живко Коцев.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм