В началото на септември миналата година, по време на тежкото контранастъпление на Украйна в района на Южен Херсон, войната приключва внезапно за Иля Пилипенко. Танкът на войника преминава през мина, докато се насочва към битка. Когато 30-годишният дошъл в съзнание, бил заобиколен от огън, разказва Би Би Си.

“Слава на Украйна”: Застреляният мъж, изкопал сам гроба си, ни напомня, че Русия не се променя

Иля Пилипенко. Снимка: Туитър 

Украинци рецитират текста на песента „Никога няма да ходиш сам“ във видео за годишнината от войната

„Не мислиш какво трябва да направиш“, казва той. "Правиш го, защото искаш да живееш."

Боя в цветовете на украинското знаме беше разпръсната пред руското посолство в Лондон (видео и снимки)

Иля оцелява, защото успява да изпълзи и да бъде евакуиран от другарите си. Оттогава той претърпява няколко операции и трансплантации на кожа заради изгарянията си, а десният му крак е трябвало да бъде ампутиран под коляното. Шест месеца по-късно той все още премисля нараняванията, променили живота му.

Подлезите на Украйна преди войната - от гейминг център до бомбоубежище

„Имах както разочарования, така и надежда“, казва той. „Най-тежкият етап от лечението е зад гърба ми. Мечтая скоро да проходя.“

Преди войната Иля е бил брокер от Виница, Централна Украйна. Запален бегач, той участва и успява да завърши маратон през 2021 г. След това планира да се състезава още. Записва се да се бие само дни след като Русия започва пълномащабната си инвазия през февруари миналата година.

„Идваш с нас, иначе ще те убием“. Руски войници принуждавани да се бият в Украйна

„Не трябва да се подценявате, но и не трябва да се самосъжалявате“, добавя той. "Всичко още е пред мен. Жив и здрав съм. Това не е краят."

Многопрофилната болница в Лвов е една от 244-те в Украйна, които приемат ранени войници и цивилни, като ги лекуват за физически рани и психически травми. Мъже във военни униформи се смесват с цивилни. Тънки намеци, че това не са нормални времена. Колкото по-дълбоко навлизате в сградата, толкова по-отчетливи стават тези улики. Коридорите изпълват предимно млади мъже - повечето са без крайници. Във война, доминирана от артилерия, най-честите наранявания са от експлодиращи снаряди, според украинското здравно министерство.

След една година война: Единна Украйна в руини и руски упадък сред ядрен шантаж

“Не сме никъде”. Изгубеното поколение на Украйна и войната за класните стаи

Данни на Световната здравна организация (СЗО) сочат, че всеки втори украинец се е нуждаел от някаква форма на рехабилитация преди инвазията миналата година, когато страната вече е била свидетел на осем години битки на изток. Пандемията също е донякъде причина за тази статистика, сочат от СЗО. Пълномащабната инвазия на Русия драстично увеличи нуждата от рехабилитационни услуги в цяла Украйна. Международни съюзници и местни спонсори са платили за най-модерната фитнес зала, която тези мъже посещават.

Каква е тежестта на речта на Владимир Зеленски пред Конгреса на САЩ?

Въпреки инвестициите здравната система на Украйна е под напрежение. Длъжностни лица казват, че се борят да се справят с антибиотичната резистентност, тъй като болниците се препълват с цивилни и войници. Диагностицираните с рак и осигуряването на психично здраве също са засегнати от приоритизирането на ранения персонал. Васил Стрилка, който отговаря за физическата рехабилитация в Mинистерството на здравеопазването на Украйна, признава, че повече пациенти умират поради отменени операции и забавено лечение на рак. Въпреки че деветте години руска агресия са оставили страната с много практика в лечението на ранени войници, Стрилка казва, че качеството на лечението, което получават, може да варира.

Зеленски: Войната натисна бутона за рестарт на НАТО, победата е неизбежна

„Има някои болници, където лекарите осигуряват добра рехабилитация“, казва той. „Има и такива, при които лекарите нямат опит и грижите не са достатъчно добри.

Докато войниците преминават през основни упражнения за стабилност, техните погледи в далечината отразяват бруталната битка, от която са излезли. Здравните служители споделят, че тъй като те трябва да дадат приоритет на физическата травма, има нарастваща криза на психичното здраве сред населението. Въпреки всички тези препятствия, има хора, които показват, че връщането към по-пълноценен живот е възможно.

Проф. Тагарев пред Дарик: Оптимистичният сценарий е тази година Украйна да освободи териториите си

В една ужасно студена киевска сутрин гледката на Хлиб Стрижко, който бяга с приятелите си, е трогателна. За последно през май е лежал на болнично легло със счупени таз и челюст. Той е ранен, докато е защитавал югоизточния град Мариупол в началото на инвазията. Въпреки че е бил заловен, той някак е успял да се прибере. Винаги е казвал, че иска да се върне на фронтовата линия. Въпреки това, след като загубва зрението на едното си око, му е казано, че военните му дни са приключили. Сега Хлиб работи в център за ветерани, организирайки събития и лекции за други бивши войници. 

Икономист пред Дарик: ЕС е в икономически застой година след войната, а инфлацията е убийствена

„Мъчих се дълго време“, казва той. „За съжаление, моят отряд вече не съществува такъв, какъвто го познавах. Тези, които служиха там с мен, бяха или убити, или пленени. Тогава разбрах, че не ги предавам, като не се върнах."

”Ще победим!”. Посланието на Зеленски по повод годишнината от войната

Войникът добавя, че е благодарен на психолога, който му е помогнал да се справи с ретроспекциите, както и с чувството за вина и самота.

„Имах някои предизвикателства като пълното признаване на всички ужаси, които преживях“, казва той, „както и всички прекрасни неща на тази война като подкрепата на моите приятели.“

Първите дни на войната в Украйна през погледа на световните лидери

Процесът на оздравяване на украинските войници става още по-труден с продължаващите боеве. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм