В края на миналия месец с гласовете на ГЕРБ, ДПС, “Възраждане“, БСП и ИТН частните болниците получиха поредна скандална отстъпка да не провеждат обществени поръчки при покупката на лекарства, въпреки че се финансират с обществен ресурс – от Здравната каса.

Темата коментираха в предаването "Кой говори?" по Дарик радио журналистът от “Медиапул” Мартина Бозукова и журналистът от “Капитал” Десислава Николова.

Защо частните болници получиха отново този реверанс от дъжавата? На този въпрос Десислава Николова отговори така: "Те го получават за пореден път. За мен основният проблем, заради който тази поправка отпада, е централизираният търг, който провеждаше Министерството на здравеопазването. Вече не го провежда, защото миналата година правителството на "Продължаваме промяната" внесе документи за такъв търг, но те бяха обжалвани от две частни компании с не много издържани правни изводи, които обаче минаха в съда".

Запитана кой закриля частните болници, Мартина Бозукова от своя страна коментира: "Лобизъм със сигурност има и частните болници е абсолютно оправдано да си търсят интереса. По-скандалното е, че институциите – Министерския съвет, Народното събрание, част от депутатите - заемат тяхната страна, а не бранят обществения интерес".

По думите й по закон болниците са равнопоставени независимо от тяхната форма на собственост, затова е логично да играят по едни и същи правила. "В случая говорим за един точно определен сегмент от лекрства - тези за онкоболни, които се прилагат в болниците. Лекарства, за които НЗОК плаща на болниците извън стойността на клиничната пътека. За тези лекарства, за които Касата плаща отделно, се оказва, че те фактурират лекарства на възможно най-високите цени. Докато в държавните болници, които провеждат обществени поръчки - там конкуренцията работи, явяват се по няколко фирми, дават възможно най-ниски цени. Едните болници фактурират в НЗОК на 100 лева, а други на 1000 лева, и тя плаща за едно и също лекарство на едни 100 лв., на други - 1000 лв", обясни още Мартина Бозукова.

"Когато частните болници провеждаха обществени поръчки, най-големият възложител беше частна болница – по-голям от всички. Става въпрос за Аджибадем Сити Клиник. Те провеждаха търгове за всичко. Това, което ми направи впечатление по болниците в последните 10 години, беше следното - една от най-големите държавни болници по обществена поръчка си беше избрала доставчик на храна, същият като този на частна болница. В държавната болница - Александровска - храната беше около 2 пъти по-скъпа, отколкото в Токуда. Тоест фирмата продава по-скъпо на държавната болница, отколкото на частната. Това е ситуацията с обществените поръчки", посочи Десислава Николова.

По думите на Мартина Бозукова основните нарушения, които се забелязват, са че или се заобикаля закона за обществените поръчки, или така се правят спецификации на търгове, че да спечели точно определена фирма.

"Обществените поръчки в държавните болници са с огромен корупционен потенциал. Той съществува навсякъде, където може да се вземе някой лев", коментира още тя.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм