Системата на здравеопазването в България е болна от политика, шуробаджанащина и съмнения за корупция. Това заключение направи в предаването „Кой говори“ по Дарик журналистът от „Капитал“ Десислава Николова – автор на редица разследвания, свързани със здравеопазването у нас.

„Ние виждаме върха на айсберга – виждаме едни прекрасни държавни болници, които си плащат за реклама, плащат си богато. Голяма обществена поръчка в най-голямата болница у нас – „Св. Георги“ в Пловдив, която е обявила обществена поръчка за написване на 130 авторски статии, т.е. по една на всеки 2 дни, и за 300 материала за болницата“, обясни Николова. Тя уточни, че се касае за „хвалебствени статии“ за половин милион лева, платени от здравните вноски и данъците на българите, чрез които ПР агенция ще обгрижва имиджа на болницата. „Какво прави министерство на здравеопазването, принсипал на тези болници? Министерството, което трябва да контролира тези болници, контролира само обществени поръчки за строително-монтажни дейности и апаратура, но не контролира обществени поръчки за Връзки с обществеността“, обясни Николова.

Тя се спря и на друг шокиращ случай в здравеопазването. В Университетската болница „Св. Екатерина“ например, имало цял екип юристи, но тъй като те нямали капацитета да свършат цялата юридическа работа на лечебното заведение, се наемали и външни юристи.

Хинков (здравният министър в оставка – бел. ред.) казваше, може да е неморално, ама не е незаконно“, припомни журналистът. Тя вдигна завесата и около назначаването на свои в болниците у нас. „Болница ИСУЛ неотдавна назначи нов директор на Медицинския ѝ център - едно от най-печелившите звена в болницата, която е в лошо финансово състояние – д-р Матей Гаврилов на 73 г. Да е жив и здрав! Не бива да има дискриминация“, обясни Николова. Тя уточни, че, за да бъде назначен новият директор, е бил освободен старият - доц. Виктория Жекова (44 г.), която е създала медицинския център и дори го е извела на печалба. „Тя не е общувала лично с директора (на ИСУЛ - бел.ред.), успяла е да привлече стотина лекари от болницата, така че от прегледи те получават повече от заплатата им в болницата“, каза Николова и изтъкна, че въпреки това, на нейно място е назначен д-р Гаврилов, който е „семеен приятел“ на директора на ИСУЛ Любомир Пенев.

Целия разговор чуйте в прикачения звуков файл.