Гласуваната оставка на управителя на Националната здравноосигурителна каса на 17 април в Народното събрание е демонстрация на сила от страна на ГЕРБ. Този извод направи в предаването „Кой говори“ по Дарик журналистът от „Капитал“ Десислава Николова.

Тя коментира заседанието на депутатите, когато  ГЕРБ и ПП-ДБ отново премериха сили в парламента. Като извънредна точка в дневния ред бе включено гласуване на оставката на управителя на НЗОК Станимир Михайлов, издигнат от ПП-ДБ. Той подаде оставката си още през месец декември миналата година, а заедно с него това направи и подуправителят на касата – Момчил Мавров, кандидатура на ГЕРБ-СДС.

В сряда с гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ за гласуване в зала влезе обаче единствено оставката на кандидата на ПП-ДБ – Станимир Михайлов. По време на дебата той скоростно оттегли оставката си, но това не прекъсна процедурата.

„На 17 април се случи едно показно на ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ със съучастието на БСП и мълчанието на ИТН какво могат да направят. Всъщност не се чу нито един професионален аргумент за работата на Станимир Михайлов, който беше номинация на  „Продължаваме промяната“ за управител, не се чу нито един аргумент за това добре ли са разпределени парите на хората, доволни ли са пациентите, доволни ли са лекарите. А тази година имаме за първи път анекси към Националните рамкови договори, които дават безкрайно много нови възможности на нас като пациенти от тези 8 млрд. лв. – имаме безплатни лекарства, имаме безплатни сензори за диабетиците, имаме роботизирана хирургия и иновативни методи, които Касата финансира за първи път в отделно перо, имаме повече лекарства, имаме в извънболничната помощ повече направления за скенери и ЯМР, което винаги е било проблем, имаме амбулаторни процедури, имаме и задължение за по-високо заплащане на лекарите. Вероятно това не се харесва на ГЕРБ или на ДПС, защото не са го направили те, но в крайна сметка ние имаме едни от най-тихите и професионално проведени преговори с Българския лекарски съюз, със Зъболекарския съюз, с Фармацевтичния съюз, от които са доволни абсолютно всички страни и те наистина са в полза на пациентите“, коментира пред Дарик Десислава Никлова.

Тя припомни, че от трибуната в парламента не се е чуло нито едно твърдение, че има недоволни пациенти или лекари.

„Имаше изказване, че Станимир Михайлов си е подал оставката. Защо Станимир Михайлов си е подал оставката? През м.г. ГЕРБ опита на два пъти да овладее здравната каса. Първата му кандидатура за управител на касата Иванка Динева беше оттеглена в деня на гласуването, защото ПП-ДБ не бяха съгласни тя да заеме този пост. След това те с ГЕРБ се споразумяха и Сметната палата беше оглавена от Димитър Главчев (б.р. – настоящият служебен премиер), а директор на НЗОК стана Станимир Михайлов от ПП. На ГЕРБ това не им беше достатъчно и направиха промяна в Закона за здравното осигуряване, според което и подуправителят, който до тогава се назначаваше от управителя, се избира от парламента, за да имат квота“, обясни Николова.

Тогава за подуправител е бил посочен проф. Момчил Мавров. ПП обаче се обявиха категорично против неговата кандидатура. Николова обясни кои са част от причините за няхната позиция.

„Мавров е дългогодишен зам.-директор на най-голямата болница „Св. Георги“. Като такъв, малко в конфликт на интереси той пордължаваше да бъде бизнесмен със солиден частен бизнес. В момента, в който той престана да бъде зам.-директор и междувременно част от фирми, свързани с него, печелеха поръчки от болницата, той беше назначен от предишното служебно правителство на президента Румен Радев за началник на кабинета на министъра на здравеопазването. Това, заради което ПП и ДБ бяха портив бяха неговите качества и заради това, че беше разследван от ДАНС за дейността си като началник на кабинета на зравния министър Асен Меджедиев по това време. Какмво се случи? Те отказаха да гласуват. Кандидутарата му мина с гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Настана скандал за това, че те си служат с „Възраждане“ и те решиха, че ще оттеглиха кандидатурата на Момчил Мавров, с която ПП не са съгласни. Само че поискаха в замяна Станимир Михайлов също да си подаде оставката. Та, всъщност затова и двамата бяха в оставка. Имаме нещо наистина несравнимо – един човек, когото разследва ДАНС и има съображения, че докато е бил във властта неговите фирми са увеличили оборота си, от една страна и от друга, един човек, който си върши раотата, но такава е политическата игра“, заключи Десислава Николова.

В крайна сметка Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса възложи на подуправителя на институцията Момчил Мавров временно да изпълнява длъжността „управител“.

Целия разговор чуйте в прикачения звуков файл.