Поредно надиграване между ГЕРБ и ПП-ДБ в Народното събрание. Като извънредна точка в дневния ред бе включено гласуване на оставката на управителя на НЗОК Станимир Михайлов.

Той подаде оставката си още през месец декември миналата година, а заедно с него това направи и подуправителят на касата – Момчил Мавров.

До ситуацията се стигна, след като двете партии в сглобката – ГЕРБ и ПП-ДБ първо се скараха, а после помолиха своите кандидати да се откажат от назначенията си, за да бъде избрано ново ръководство на касата според новият регламент за назначенията в регулаторите, който така и не се случи.

Днес обаче с гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ за гласуване в зала влезе единствено оставката на кандидата на ПП-ДБ – Станимир Михайлов.

По време на дебата Михайлов скоростно оттегли оставката си, но това не прекъсна процедурата.

И депутатите гласуваха оставката на шефа на НЗОК Станимир Михайлов. Управителят на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов, издигнат от ПП-ДБ и подуправителят Момчил Мавров, кандидатура на ГЕРБ-СДС подадоха оставките си през месец декември миналата година след неразбирателство между двете политически сили в некоалицията.

По план двамата трябваше да останат в ръководството на Здравната каса до изготвяне на новите правила за назначения в регулаторите. Днес изненадващо в дневния ред на парламента влезе гласуването на оставката само на управителя на касата.

От ПП-ДБ коментираха, че се наблюдава опит на ГЕРБ да овладее не само здравната система, но и държавата, а Искрен Арабаджиев коментира:

„Когато вкарвате в 12 без 5 едни точки за подадена оставка декември месец, но само едната оставка, не другата, остава едно чувство, че нещо нередно се случва“

Точката влезе в дневния ред с гласовете на ГЕРБ, ДПС и Възраждане. Последните получиха упреци, че с гласовете си подкрепят ГЕРБ. В отговор Цончо Ганев каза:

„Съвсем естествено е вие като неможачи да предложите подуправителя заедно с него да си заминат.И ние ще го подкрепим, защото сме последователни. Защото всичките ви схеми трябва да бъдат изкарани наяве.“

От ИТН уточниха, че винаги са били против избора на този управител на касата, а Андрей Чорбанов описа настоящата ситуация :

„В брича и в политиката е важно да имаш или добър партньор или силна ръка. В момента част от бившите управляващи разбраха, че са нямали партньор, а срещу тях е имало силна ръка“

В разгара на дебата стана ясно, че управителят на касата Станимир Михайлов е оттеглил по спешност оставката си, а Костадин Ангелов от ГЕРБ заяви:

„Станимир Михайлов е бил принуден да си оттегли оставката от някой в тази зала и това трябва да бъде разбрано. Още днес ще подадем сигнал това да бъде разследвано“

Оказа се обаче, че и подуправителят Момчил Мавров също е оттеглил оставката си и то още през вчерашния ден. Независимо от това, че управителят на касата се отказа от оставката си, тя все пак беше гласувана от депутатите и приета с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП.