Ръководството на Александровска болница отстрани от длъжност началника на клиниката по хирургия доц. д-р Манол Соколов, съобщи пресцентърът на лечебното заведение, цитиран от “Дневник”. Той няма да бъде на поста си, докато приключи оповестената от прокуратурата проверка, започнала след медийно разследване за това, че е приел жилище като дарение от възрастна пациентка.

Случаят, макар и с характер на частни дарителски отношения между граждани, засяга отношенията "лекар-пациент", където лекарят е служител на болницата, а това от своя страна въвлича и името на Александровска болница в публичното пространство, се казва в съобщението за отстраняването на лекаря.

До проверката се стигна след репортаж на NOVA, в който се разказваше за пенсионираната лекарка от болницата в Перник Лидия Чакърова, която приживе е дарила две жилища в престижни столични райони на свои по-млади колеги, един от които е д-р Соколов, пипомня “Дневник”.

Роднини на починалата са подали сигнал в медията, защото не са били уведомени за смъртта ѝ, нито са дали съгласие тя да бъде кремирана, както е било направено. Пред NOVA д-р Соколов отказва да дава обяснения. Другата дарена лекарка обяснява, че се е грижила за възрастната жена и че я е лекувала безвъзмездно. В репортажа се казва обаче, че смъртният акт е издаден от лекар, който живее на семейни начала с приелата дарението.

Ръководството на Александровска болница е разпоредило проверка за установяване дали дарителката д-р Лидия Чакърова е постъпвала някога като пациент.

"Ситуацията е неприятна за цялото лекарско съсловие, тъй като създава настроения в обществото, че медиците, полагайки грижи за своите пациенти, могат да влязат и в лични взаимоотношения с тях извън болниците. Това крие риск да бъде разрушено доверието "лекар-пациент" и по този повод ръководството на университетската болница отстранява доц. д-р Манол Соколов до приключване на следствието по случая", се казва в съобщението на лечебното заведение.

Според ръководството е твърде неприятно, "че се поставя под въпрос всеотдайността на лекарското съсловие и неговият морален и клетвен ангажимент за помощ към нуждаещия се, загърбвайки личното удобство, изгода и собствен интерес в полза на болния". То изразява очакване "колегата лично и публично да даде обяснения как частните му взаимоотношения, включително и като лекар, с дарилата го собственичка, се свързват в момента негативно с името на болницата ни".

Случаят беше използван и за политически атаки. Бившият директор на Александровска, а сега депутат от ГЕРБ и председател на здравната комисия в парламента д-р Костадин Ангелов написа във Фейсбук профила си, че съветникът по здравни въпроси на премиера Николай Денков е в близки отношения с доц. Соколов. "Любопитно ми е каква ще бъде позицията на министър-председателя Денков", написа Ангелов.

Съветникът на премиера д-.р Петър Грибнев отговори също във Фейсбук, че намеците на Ангелов са неуместни, още повече че тримата със Соколов и Ангелов са колеги от една болница, и тримата са били специализанти във Втора хирургия и дълго време са работили заедно. “Дори колегата има повече публикации заедно с председателя на здравна комисия в научни списания”, отбелязва Грибнев и добавя, че "същия колега го познаваме не само ние, но и повечето хирурзи от Втора хирургия".

"Решенията на мои колеги, които касаят личния им живот, не са ме вълнували никога. Това, което видяхме в репортажа, касае лични решения на конкретни хора. Случаят, в който се опитват да ме намесят, не е от компетенциите нито на Министерството на здравеопазването, нито на Министерския съвет" отговаря д-р Грибнев. Той обяснява политическата атака срещу себе си и правителството с опит за отклоняване на възникналите въпроси към председателя на здравната комисия, след като в Закона за обществените поръчки беше прието правилата им да не важат за частните болници.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм