Нов управител на НЗОК трябва да избере парламентът в следващите дни. Кандидатите са двама – Иванка Динева, издигната от ГЕРБ, и проф. Жени Стайкова, издигната от БСП. Защо е толова важен изборът на управител на Касата и предрешен ли е той? Темата коментира в предаването "Кой говори?" журналистът от "Капитал" Десислава Николова.

От догодина работодателите ще плащат само първите два дни от болничните

"Управителят на Здравната каса е толкова важна позиция, защото той оперативно управлява Здравната каса. Надзорният съвет в много редки случаи внася корекции по бюджетите. Там одобрението в по-голямата част от случаите е формално. Управителят еднолично управлява 7 милиарда лева. Изключително важно е той да бъде професионалист, морално безукорен човек и човек, при когото няма съмнение за конфликт на интереси", заяви Десислава Николова.

Запитана защо от "Продължаваме промяната-Демократична България" не издигнаха кандидат, тя обясни, че всъщност групата на ПП-ДБ е имала двама кандидати, но зад кулисите активно се е говорило, че кандидатурата на ГЕРБ ще бъде д-р Илко Семерджиев - бащата на здравната реформа, за да си я довърши. 

НСТС подкрепи и трите бюджета, но не единодушно

"Тази кандидатура се оказа не много приемлива за ПП и вероянто е имало някаква договорка или за БНБ, или някоя от другите институции. Това е изключително важна област, аз не мога да допусна, че ПП-ДБ отказват да се интересуват от една толкова голяма социална сфера, толкова важна за здравето и живота на всеки българин", посочи журналистът.

"Здравната каса на теория плаща всичко – всичко влиза в основния пакет. На практика обаче това далеч не е така. Ние доплащаме толкова, колкото е бюджетът на Здравната каса - 7 милиарда лева. Голяма част от тях са за лекарства, но ние сме страната в ЕС с над 40% доплащане, при положение че над 20% доплащане вече води до здравна бедност - това се отразява на бюджета на всяко едно семейство. Ние наистина не сме обърнали внимание на здравната си система", коментира още Десислава Николова.

Общопрактикуващите лекари вече ще могат да бъдат замествани от всеки друг лекар

По думите й частните здравни фондове събират между 100 и 200 милиона лева годишно. С тях се доплаща лечението на около 400 000 души. "С 200 милиона тези хора успяват да покрият нуждите на 400 000 души. Значи тези дружества имат капацитета да им бъдат поставени каквито искат условия и да управляват част от здравните вноски. Защо това не се случва?", попита тя.

Десислава Николова посочи, че здравни осигуровки плащат 1,6 млн души. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм