От догодина работодателите ще плащат само първите два дни от болничния, а най-бедните пенсионери ще получат социална добавка, за да достигнат линията на бедност от 504 лв. Това обяви финансовият министър Асен Василев по-рано в понеделник на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това са част от мерките, върху които управляващите работят за бюджета за 2024 година.

В бюджета за догодина, по думите на Василев, има политически консенсус за намаляване на болничните, които се заплащат от работодателите от 3 дни на 2 дни.

НСТС подкрепи и трите бюджета, но не единодушно

„Сега първите 3 дни се покриват от работодателя в размер 70% от дневното брутно възнаграждение, а условието е да са плащани социалноосигурителни вноски за предходните 18 месеца. След 3-ия ден стават 80% и се поема от държавата”, заяви още финансовият министър, цитиран от БНТ.

За пенсионерите, чиито пенсии са под линията на бедност догодина, добавките ще са през социалното подпомагане, а не през общественото осигуряване, каза още Василев.

За бюджет 2023 г., в който минималната работна заплата остава 780 лв., минималните осигуровки се вдигат от 1 август със 70 лв. Толкова ще е и втората година от майчинството, поясни още Асен Василев.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм