Националният съвет за тристранно сътрудничество подкрепи, но не единодушно трите бюджета - на НЗОК, на ДОО и Държавния бюджет за 2023 г. Това каза след срещата на брифинг финансовият министър Асен Василев. Повече от пет часа продължиха разговорите между социалните партньори.

По традиция ябълката на раздора се оказаха доходите. От синдикатите настояват за по-значителни, смятат, че в капиталовите разходи има достатъчно резерви, които могат да послужат за това. Те са на мнение още, че няма да бъдат изпълнени всички заложени проекти в бюджета за тази година, така че ще се освободят средства от там. От друга страна пък бизнесът не вижда резон в това и казва че повече пари, взети от държавата трябва да се дават само когато има реформи, а такива в средата на годината не са заложени.

НСТС обсъжда бюджета за настоящата година

По думите  на Асен Василев последните четири седмици приходните агенции са работели изключително активно. Вследствие на което в края на юни България излезе на плюс в бюджетното салдо,  добави той.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев обяви, че са получили уверение, че тези 3% дефицит, който е приоритет няма да бъде постигнат след задържане на средства към бизнеса.

От догодина работодателите ще плащат само първите два дни от болничните

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че са подкрепили бюджета на Държавното обществено осигуряване с известна тревога, свързана с необходимостта за укрепване на пенсионния модел. Той уточни, че въпреки това са го подкрепили, но с едно условие - да се направи така, че минималното обезщетение  за безработица да е поне равно на прага на бедност.

КТ "Подкрепа" е единствената организация, която не подкрепи националния бюджет и една от основните причини е замразяването на минималната работна заплата.

Финансовият министър Асен Василев коментира с работодатели и синдикати по време на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество исканите по-високи заплати от служителите в МВР. Той припомни, че през 2022 г. възнагражденията във ведомството са били увеличени с 20%. Не съм сигурен, че това е начин да бъде оздравена системата и повишена мотивацията на служителите в МВР, подчерта Василев.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм