Националният съвет за тристранно сътрудничество провежда извънредно заседание, на което се обсъжда бюджетът за настоящата година. Заседанието се председателства от вицепремиера Мария Габриел, като на него присъства и премиерът Николай Денков.

Красимир Вълчев: Ще пестим от развитие и образование, за да платим сметката за популизма

Очаква се проектобюджетът за настоящата година да влезе в сила от 1 август. Заложеният дефицит в него е 3%. Очакваният икономически растеж е 1,8% на сто, а средногодишната инфлация 8,7%.

В проектобюджета е заложено приравняване на обезщетението за втората година от майчинството с минималната работна заплата, която е в размер на 780 лева. Предвижда се това да стане от началото на годината – така предвидените пари от обезщетението ще могат да се получат със задна дата.

Денков: Напрежение ще има през целия живот на този кабинет

Заложено е и увеличение на пенсиите с 12% от 1 юли по швейцарското правило. Максималният осигурителен доход остава непроменен – 3 400 лева.

В приходната част се залага на събирането на 100% дивидент от печалбата на държавните предприятия и търговски дружества.

Референдумът за еврото: Бюджетна комисия в НС не събра кворум

В началото на срещата премиерът Николай Денков призова всички да се съсредоточат върху истинската картина и това какво показват числата от бюджета. Той отчете, че се намират в извънредна ситуация, като уточни, че най-вероятно по-дългосрочни политики ще бъдат заложени с бюджета за следващата година.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм