Ние ставаме мъдри не когато знаем кое е добро, а когато го вършим. Изпълнението на Божиите думи води до здрава основа, каза пастор Живко Тончев в рубриката „Думи на надежда“ в ефира на Дарик Югоизток. Проповедникът продължи да говори по избраната от него тема в последните няколко предавания – как да живеем разумно и мъдро всеки ден.

„Началото на мъдростта е страх от Господ. Трябва да има почит към създателя и човек да е благодарен за всяко добро“, е мнението на пастор Живко Тончев. Според него разумът представлява отдалечаване от злото, а мъдростта идва със смирение.

Проповедникът се позова на Светите писания: „Например призивът на Христос да станем като децата. Те са чисти, незлобливи, доверяват се и вярват. Това са качества, които правят душата красива“, изказа мнение пасторът.

„Кой е умен и разумен човек? Който е построил къщата си не на пясък, а на здрава основа. Мъдър е не само този, който знае Божиите принципи, но също ги изпълнява и живее според тях. Например постите – те пречистват душата и тялото, но едно е да знаем за тях, друго е да ги спазваме“, коментира проповедникът

„В Христос са скрити всички съкровища на премъдростта и знанието. Затова трябва да следваме Неговия пример и да правим като Него“, допълни пастор Тончев.

Божият служител направи и сравнение между хората и цветята: „Идваме за кратко и накрая „увяхваме“. Трябва да си зададем въпроса ­– носим ли аромат на всички, с които се срещаме. Нека бъдем цветя, а не бодили. Да носим аромата на Христос и да стопляме сърцата“, заръча пастор Живко Тончев.

Повече за това как да намерим мъдростта в Божието слово чуйте в звуковия файл.

Автор на статията: Никола Попов