Солта е един от най-основните продукти в нашата кухня и е от съществено значение за подобряване на вкуса на храната. Въпреки това, неправилното приемане на сол може да доведе до различни здравословни проблеми. В тази статия ще разгледаме какви са ползите и вредите от солта, както и колко грама трябва да приемаме на ден.

Един на всеки десет души е с бъбречно заболяване, част от хората не знаят

Credit: Pixels

Кога фрешът и дори водата могат да бъдат вредни за бъбреците?

Ползи от солта:

Регулира водния баланс в организма

Солта помага за регулирането на водния баланс в организма. Това е особено важно за спортуващи и хора, които работят в горещи условия.

Подобрява вкуса на храната

Солта дава на храната по-добър вкус, като стимулира рецепторите в езика.

Солна стая откриват в русенската ДГ "Пинокио"

Нужна е за нормалното функциониране на мускулите и нервната система

Солта е от съществено значение за нормалното функциониране на мускулите и нервната система, като помага за преноса на електролити в тялото.

Вреди от солта:

Ендокринолог: Гестационният диабет не трябва да се подминава, трябва системен контрол

Повишава кръвното налягане

Най-важната вреда от прекомерното приемане на сол е, че тя може да повиши кръвното налягане, което води до сериозни здравословни проблеми като сърдечни заболявания и инсулт.

Уврежда бъбреците

Прекомерното приемане на сол може да увреди бъбреците и да доведе до здравословни проблеми като хронична бъбречна недостатъчност.

Един на всеки десет души е с бъбречно заболяване, част от хората не знаят

Повишава риска от остеопороза

Прекомерното приемане на сол може да повиши риска от остеопороза, като намали плътността на костите и увеличи загубата на калций.

Колко грама сол трябва да приемаме на ден?

Според Световната здравна организация (СЗО), здравословният прием на сол е 5 грама на ден. Това е приблизителен лимит за възрастни хора, които са в добро здраве. За деца и хора със здравословни проблеми като високо кръвно налягане, диабет и хронична бъбречна недостатъчност лимитът може да бъде по-нисък и да бъде определен от лекаря.

Приемът на витамин Д може да помогне за предпазване от деменция

Въпреки че 5 грама на ден може да звучи като много малко количество, на практика е трудно да се ограничите до този лимит, особено ако консумирате готови ястия и закуски, които обикновено съдържат голямо количество сол. Един от начините да намалите приема на сол е да готвите сами и да използвате по-малко сол в храната.

Защо не се наспивате и как да промените това

Солни стаи

Солните стаи, наричани още и халотерапевтични стаи, са стаи, в които въздухът е обогатен с микрочастици от каменна сол. Това стимулира дихателната система и имунната система на тялото, като увеличава нивата на кислород и зарежда организма с отрицателни йони. Отрицателните йони могат да помогнат на тялото да се освободи от токсини и да ускорят процеса на заздравяване.

Солните стаи могат да имат различни размери и форми, от големи залите, където се провеждат групови сесии, до малки индивидуални стаи. В зависимост от местоположението на стаята и дизайна й, солната стая може да бъде оформена като уютен спа комплекс или да има по-медицински вид.

Как да процедираме, ако детето ни има проблеми с теглото?

Те могат да бъдат полезни за хора с дихателни проблеми като бронхит, астма, алергии и други. Освен това могат да бъдат полезни за хора, които търсят почивка от ежедневния стрес и напрежение. Опитите също показват, че солните стаи могат да помогнат за подобряване на кожата и релаксацията на мускулите.

Credit: Getty Images

Хималайската сол по-добра ли е?

Хималайската сол е вид минерална сол, която се добива от региона на Хималаите в Пакистан. Тя е известна също като "розовата сол" заради своята розова или оранжева цветна нюанс, който е резултат от присъствието на минерали като желязо и магнезий.

Хималайската сол е богата на минерали и съдържа над 84 различни минерала и елементи, включително калций, магнезий, калий, желязо и цинк. Това я прави добър източник на микроелементи, които са необходими за здравето на тялото ни.

Хималайската сол се използва за готвене, но е известна също и като добавка към хранителни продукти, като напитки и ястия, като се смята, че има полезни свойства за здравето. Например, тя може да помогне за поддържане на баланса на електролитите в тялото и да намали възпалителните процеси.

Credit: Unsplash

В заключение: Солта е важна част от нашата дневна диета, но прекомерният ѝ прием може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Следването на здравословния лимит за прием на сол може да помогне за подобряване на здравето и намаляване на риска от различни заболявания.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм