Тежестта на хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ) се увеличава. В Европа се смята, че един на всеки десет души живее с нея, но повечето от тях може да не знаят за състоянието си. То налага големи финансови разходи на хората и здравните системи, като дори най-разпространената форма на диализа - хемодиализата - струва приблизително 80 000 евро годишно на пациент в Европа, стана ясно от уебинарa на Economist на тема: „Хронично бъбречно заболяване: необходими промени, за да се справим с настъпващата тиха епидемия в Европа“, организиран с подкрепата на AstraZeneca.

Налице са точни и евтини тестове за управление и превенция на състоянието и те могат да бъдат въведени по-бързо при наличието на подходящи политики, но ранното откриване не е отразено като приоритет в плановете за обществено здравеопазване, беше посочено още по време на събитието.

Кога фрешът и дори водата могат да бъдат вредни за бъбреците?

За да се приложи план за превенция срещу хроничното бъбречно заболяване, политиците трябва да работят с местните власти, общностите на пациентите, лекарите и индустрията за събиране на данни и повишаване на осведомеността сред рисковите групи.

В доклада на Economist Impact "Хронично бъбречно заболяване: стимулиране на промяната за справяне с неотложната и тиха епидемия в Европа", подкрепен от AstraZeneca, се разглежда необходимостта от отговор на ХБЗ и се обмисля какво могат да направят индустрията и политиците, за да ускорят грижите.

Според Даниел Гаего, председател на Европейската федерация на пациентите с бъбречни заболявания, заболяването засяга не само пациентите, но и хората, които се грижат за тях и роднините им. Ефектите не са само върху здравето на болните, но и икономически и психологически върху тях и близките им, обясни той. Трябва да се концентрираме върху превенцията на заболяването сред рисковите групи, допълни Гаего.

Приемът на витамин Д може да помогне за предпазване от деменция

Реймънд Ванхолдър, президент на Европейската асоциация за бъбречно здраве, обясни, че има тотално неразбиране сред хората относно функцията на бъбреците и заболяванията, свързани с тях. Според него е необходимо нефролозите да обърнат повече внимание относно разясняването на заболяванията и тяхната превенция. От друга страна и пациентите не бива да крият или пренебрегват симптоматиката си, защото това се превръща в тиха пандемия, допълни той.

Хроничните заболявания в Европа са бреме, което засяга милиони хора, обясни Наим Хан - вицепрезидент на отдел Медицина за Европа и Канада към Астра Зенека. Най-голямото изследване по темата е направено през 2022 година. Резултатите сочат, че заболяването засяга всеки един на десет човека и 2/3 от тези хора дори не са диагностицирани. Според него големият брой диагностицирани и недиагностицирани тепърва ще нараства и това ще доведе до допълнителни разходи за здравните системи.

Това, което знаем е, че лечението е значително по-евтино и ефективно, когато заболяването бива открито на ранен етап с общодостъпни и евтини тестове, обясни Хан. Целта е не да се концентрираме върху всички, а по-скоро върху хората в рискови групи - с диабет, сърдечно-съдови заболявания и хипертония, допълни той. Според него ранното диагностициране може да забави или дори предотврати прогресията на заболяването.

Според Даниел Гаего причината голяма част от хроничните заболявания да остават скрити досега е защото огромна част от регистрите включват пациенти, които са на хемодиализа или вече чакат за трансплантация. Трябва да се създадат регистри за пациенти, които са в ранни стадии на заболяването, тъй като болните в трети и четвърти стадий са вече хоспитализирани. За да имаме по-обширен поглед върху заболяването, е нужно да се регистрират пациенти, които са на първично лечение от първи и втори стадий на заболяването. Само тогава може да бъде представена пълната картина пред законодателите, отговарящи за здравеопазването в Европа, обясни Гаего.

Какви са недостатъците на лекарствата за диабет, използвани за отслабване

Реймънд Ванхолдър допълни, че в Европа има единен регистър за терминален стадий, но за началния етап на болестта има множество малки такива, което не позволява централизирана обработка на данните.

Общите изводи от срещата показаха, че ранното откриване на бъбречните заболявания има не само социални. но и икономически ефекти. От една страна ранното откриване подобрява шансовете за превенция на прогресията, а от друга това би намалило тежестта върху здравните системи на държавите. За целта обаче е нужна централизиран регистър, разяснителна кампания и навременна информираност на населението.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм