Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков заяви, че премиерът Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел трябва да решат дали да бъде сменян министъра на здравеопазването Христо Хинков, или не.

Пред журналисти в парламента Петков уточни, че е важно разделението на властите.

Относно дерогацията Кирил Петков поясни, че тя трябва да бъде прекъсната на 1 март догодина. Той призова и партньорите в управлението за подкрепа.

Петков допълни, че с партньорите си трябва да се фокусират и върху бюджета и Конституцията. Относно постовете в регулаторите, Кирил Петков обясни, че ще бъде сложно, като по думите му няма да допуснат „котки в чували“ и нещата ще се движат по много ясен и систематичен начин.

Той обясни, че е съгласен с думите на Асен Василев.

Ако един министър не може да осигури подкрепа за политиката, която води, той трябва да подаде оставка, а не да прави циркове. Това коментира пред журналисти в парламента финансовият министър Асен Василев във връзка с решението на здравния министър Христо Хинков да уволни директора на „Пирогов“. 

"Бюджетната процедура ще върви. Няма как бюджетът да стане заложник на който и да е шеф на една болница. Ако не се приеме бюджета на държавата тази година, това означава, че политиката, която аз водя не се приема от партиите, които подкрепят правителството и ще си подам оставката", посочи Василев.

"Правилният начин за всеки един министър е да има абсолютна самостоятелност в политиката, която води и хората , които назначава. Но ако това не бъде подкрепено, правилният ход е да си подаде оставката, а не да прави циркове и да блокира държавата. Това е моето лично мнение", каза още той.

На въпрос ще поиска ли оставката на министър Христо Хинков, той заяви: "не е моя работа".

По-рано здравният министър Христо Хинков заяви, че застава зад решението си за освобождаването на директора на болница "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Той отхвърли критиките, че става въпрос за политическа репресия. По думите му процедурата по освобождаване на директора на "Пирогов" изтича едва тогава, когато в Търговския регистър е вписан новият изпълнителен директор.

Хинков посочи, че към момента финансовата загуба на болницата е 31 408 000 лв. се е увеличила със 7 милиона в сравнение с миналата година. Той обяви още, че към момента собственият капитал на дружеството е под размера на записания, което означава, че то е декапитализирано. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстагра