„Не правя циркове, а си върша работата. Не може всички професионални решения на поста, който заемам, да бъдат съгласувани с политически лидери“. Това каза в bTV министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков по повод скандала около смяната на директора на болница „Пирогов“.

След като на 5 декември стана ясно, че Министерството на здравеопазването е направило рокада в спешната болница, от ГЕРБ заплашиха, че повече няма да подкрепят в парламента проекти на правителството и блокираха приемането на бюджета на държавата за 2024 г. В резултата на това министърът на финансите Асен Василев обяви, че Хинков трябва да подаде оставка, защото „блокира държавата“.

„Няма да подам оставка за такова нещо. Тя трябва да се поиска от премиера, който ме е назначил и после да се гласува в парламента. Но моите професионални решения, които се изискват от закона, не мога да ги консултирам на политическо ниво. Те не са политически решения“, подчерта министърът на здравеопазването.

„Ако не взема тези решения по отношение на казуса „Пирогов“, може да бъда обвинен в безстопанственост. Затова правя този ход. Това, че това обърква някакви сметки и създава проблеми от политическо естество, аз не мога да го реша“, коментира още той. Като пример за нарушения на сегашния директор на лечебното заведение д-р Валентин Димитров той даде три обществени поръчки за медицинска апаратура, всяка за над 70 000 лв., без да е извършено задължителното съгласуване с Министерството на здравеопазването.

Директорът носи отговорност за обществените поръчки, защото неговият подпис стои опд тях, категоричен е проф. Хинков. По думите му най-голямата спешна болница в страната запада от 10-15 и затова много добри специалисти я напускат.  

Относно твърдението, че лечебното заведение е на печалба, той коментира, че това се дължи на изтеглен заем. „Със заема  той изчиства всички задължения до момента. Това не означава, че предприятието е на печалба, това означава, че е декапитализирано“, уточни министърът.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм