Здравният министър Христо Хинков заяви, че застава зад решението си за освобождаването на директора на болница "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Той отхвърли критиките, че става въпрос за политическа репресия. По думите му процедурата по освобождаване на директора на "Пирогов" изтича едва тогава, когато в Търговския регистър е вписан новият изпълнителен директор. Хинков посочи, че към момента финансовата загуба на болницата е 31 408 000 лв. се е увеличила със 7 милиона в сравнение с миналата година. Той обяви още, че към момента собственият капитал на дружеството е под размера на записания, което означава, че то е декапитализирано. 

По отношение на "Майчин дом" Христо Хинков коментира, че всички наднормени вземания са декларирани по законов ред. Той подчерта, че са установени закононарушения. По думите му, ако се установят такива, ще се вземат мерки. Той добави, че проверките в държавните болници са планови, но ще има и извънредни. 

Министър Хинков заяви, че документите на предложения от него нов изпълнителен директор са внесени в Търговския регистър за вписване, едва на 4 декември. Процедурата по освобождаването на директора на "Пирогов" изтича едва тогава, когато в Търговския регистър е вписан новият изпълнителен директор, посочи министър Хинков. 

Като министър на здравеопазването, аз съм натоварен със задължението да нося отговорност за всички дружества в патримониума на моето ведомство, изтъкна той. Той отбеляза, че когато получи доклад, в който са установени нарушения, като министър е длъжен да предприеме необходимите действия, защото в противен случай може да бъде обвинен в безстопанственост.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм