Всякаква намеса на "Пирогов" в политически и друг вид борби е неприемлива. Това заяви директорът на най-голямата спешна болница у нас д-р Валентин Димитров, за когото здравният министър подписа заповед да бъде освободен. Той беше категоричен, че "Пирогов" няма политическа принадлежност и оцветка и е истински пример за плурализъм. 

Междувременно здравният министър Христо Хинков коментира, че не вижда основание да подава оставка. Според него, ако не е направил тези стъпки, той щял да бъде обвинен в безстопанственост по отношение на "Пирогов".

Валентин Димитров отбеляза, че когато някой напада и обижда "Пирогов", всъщност обижда лекарите, които спасяват човешки животи. “Има две опасности след всички сътресения, които се случват. Едната е инсинуацията, че „Пирогов“ фалира и е пред фалит – колегите да бъдат притеснени, че няма да могат да си вземат заплатите и че тези сътресения и този фалит ще бъде заплаха за техните семейства. Това са 2574 души”.

По думите му инсинуациите, че "Пирогов" ще фалира, са недопустими и политически незрели. От началото на 2023 година болницата е на печалба, подчерта той.

“Не съм магьосник – мениджър съм. От началото на 2023 г. до юни тази година печалбата на предприятието е 307 000 лв. През деветмесечието на същата година вече е 989 000 лв. Към 31 октомври 2023 г. – над 1 112 000 лв. Трендът е за постоянно увеличаване на печалбата”, коментира той.

Христо Хинков обяви, че ще поиска и смяна на съвета на директорите в "Пирогов". Като причина той посочи покачилия се значително за последната година дълг на болничното заведение: “Нарушенията са сериозни, защото има най-малко три различни казуса за обществени поръчки. Те са за около милион, в особено големи размери си, но въобще не са проведени. Всъщност, това не са поръчки, а плащания за тези суми, които са без обществена поръчка. Някои са без пряко възлагане. Това е тежко нарушение на Закона за обществените поръчки. Всеки ръководител знае, че това е едно от най-сериозните нарушения в неговата работа”.

По думите на Хинков болницата не е случайно място, но през последните 10-15 г. запада като болнично заведение. Тъй като болницата има стратегическо значение, трябва да бъде подпомогната и държавата ще направи това, уточни министърът.

Припомняме, че на 5 декември стана ясно, че директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД д-р Валентин Димитров е освободен като член на Съвета на директорите, съобщиха от здравното заведение. Мотивите за това са констатираните нарушения в доклад от проверка на Звено „Вътрешен одит“ към Министерството на здравеопазването, който е с обем от 134 страници.

По време на проверката са установени нарушения, включително и на Закона за обществените поръчки. Съставеният одитен доклад, съдържащ резултатите от извършения одитен ангажимент на „Пирогов“, е представен на Софийската градска прокуратура и на министъра на финансите, с молба за възлагане на финансова инспекция от Агенцията за държавна финансова инспекция. 

Във връзка с това е образувана прокурорска преписка и в МЗ е постъпило писмо от АДФИ (компетентният орган за извършване на последващ външен контрол по изпълнението на Закона за обществените поръчки и Правилника за прилагането му), с което се предоставя информация, че ще бъде възложена финансова инспекция на лечебното заведение. 

Друг мотив за взетото решение е и създаденото обществено напрежение след провеждането на конкурси за началници на Клиники.

Последваха и политически реакции. Здравният министър Христо Хинков заяви, че застава зад решението си за освобождаването на директора на болница "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Той отхвърли критиките, че става въпрос за политическа репресия. По думите му процедурата по освобождаване на директора на "Пирогов" изтича едва тогава, когато в Търговския регистър е вписан новият изпълнителен директор.

Хинков посочи, че към момента финансовата загуба на болницата е 31 408 000 лв. се е увеличила със 7 милиона в сравнение с миналата година. Той обяви още, че към момента собственият капитал на дружеството е под размера на записания, което означава, че то е декапитализирано. 

Според Асен Василев здравният министър трябва ”да подаде оставка, а не да прави циркове”. Ако един министър не може да осигури подкрепа за политиката, която води, той трябва да подаде оставка, а не да прави циркове, коментира още финансовият министър във връзка с решението на здравния министър Христо Хинков да уволни директора на „Пирогов“. 

"Бюджетната процедура ще върви. Няма как бюджетът да стане заложник на който и да е шеф на една болница. Ако не се приеме бюджета на държавата тази година, това означава, че политиката, която аз водя не се приема от партиите, които подкрепят правителството и ще си подам оставката", посочи Василев.

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов директорът на „Пирогов“ е бил нарочен. Борисов коментира, че към този момент има един действащ документ между Николай Денков и Мария Габриел, по който се назначават министрите, зам.-министрите, областните управители.

Като пълна глупост лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи твърдението, че искат да съборят правителството. По думите му досега решенията на Министерския съвет са най-меко казано слаби и затова се е налагало в парламента да се поема тежестта на правителството. Борисов припомни кризата със зърнопроизводителите и енергетиката. 

"Правилният начин за всеки един министър е да има абсолютна самостоятелност в политиката, която води и хората , които назначава. Но ако това не бъде подкрепено, правилният ход е да си подаде оставката, а не да прави циркове и да блокира държавата. Това е моето лично мнение", каза още той.

На въпрос ще поиска ли оставката на министър Христо Хинков, той заяви: "не е моя работа".

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм