В сянката на българската история се разиграва неизбежната битка за доминиране в сферата на организираната престъпност, като изборите се явяват терен за сложна стратегическа игра между различни играчи - демократични и криминални, определящи бъдещето на страната. В този сложен сценарий изборите се превръщат във виртуално бойно поле, на което си съперничат различни актьори, включително организираната престъпност и политическите елити, с цел придобиване на максимален контрол и власт.

"Изборите представляват сцената, на която се разиграва театърът на демокрацията."- Махатма Ганди.

Въпреки наличието на известни промени, влиянието на организираната престъпност все още остава изключително предизвикателство за българската държава и общество.

България преживя и все още преживява преход след края на комунизма през 1989 г., но този период на демократични реформи бързо се оказа под влиянието на сенчести структури, които създадоха Държавна сигурност (ДС) по време на комунистическата епоха.

"Историята ще ни учи, че тези, които не могат да се справят с историята, се подчиняват на нея." – Уинстън Чърчил.

Този орган, на практика политически репресивен инструмент на режима, изигра основна роля в установяването и поддържането на негласни организации и престъпни групировки. Действаща като тъмен актив, ДС бе фундаментален за създаването и подкрепата на тези тъмни структури.

Сътрудничеството между ДС и организираната престъпност бе основано на разнообразни механизми. Тайната полиция беше в състояние да създава компромати, снабдяваше нарушителите на закона с фалшиви документи и помагаше в изпълнението на нелегални сделки.

"В криминалния свят най-голямата престъпност не е да нарушаваш закона, а да създаваш законите." - Франсис Форд Копола.

Тези операции не само гарантираха съществуването на престъпния свят, но и позволяваха на ДС да поддържа контрола си над събитията и хората.

"Там, където се борите с чудовища, внимавайте да не станете същото чудовище", казва Ницше.

От подземния свят до властта - интеграцията на бивши престъпници

След края на комунизма, бившите агенти на ДС преминаха към различни сфери на обществото, запазвайки връзките си с организираната престъпност. Това съдружничество се оказа ключово за тяхната адаптация към новата реалност и за запазване на власт и влияние.

Безскрупулни фигури съчетаха своите брутални методи с политическа амбиция, за да постигнат легитимност и власт. Тяхната адаптация към политическия пейзаж и усилване на влиянието им подчертават взаимодействието между престъпния свят и властта.

Политическата сцена, подчинена на тъмните връзки

В сегашната политическа среда на България, където организираната престъпност остава неразделна част от социалния и икономическия пейзазаж, някои днешни властимащи се свързват с тъмните структури на миналото. Тези връзки може да се определят като симбиозен съюз между "криминална интелигенция" и властта, като те си разменят влияние, подкрепа и ресурси.

По време на избори, както парламентарни, така и президентски, престъпните структури и бившите агенти на ДС активно манипулират изборните процеси. Те използват средства като финансови схеми, манипулиране на медийното пространство и заплахи, за да си осигурят предимство и сигурни позиции във властта.

"За да триумфира злото, е достатъчно добрите хора да не правят нищо." - Едмънд Бърк.

Следствия за бъдещето на България - преодоляване на властта на тъмните силови структури

Този погром има негативни последици за бъдещето на България като демократична и правова държава. Неговите резултати са израз на сериозни предизвикателства, с които страната трябва да се справи, ако иска да гарантира справедливост, прозрачност и стабилност във властта.

Необходимост от реформи и закрепване на институциите

За да се преодолее властта на тъмните структури, България трябва да предприеме решителни стъпки към прозрачност, правосъдие и подсилване на институциите. Това изисква категорични реформи в правната система и политическия процес, както и стимулиране на гражданското общество и независимите медии да изиграят по-активна роля в контролирането на властта.

"Демокрацията не трябва да се ограничава до изборите; трябва да се чувства във всички аспекти на живота на хората." - Франклин Д. Рузвелт.

Защита на демократичните ценности и правата на гражданите

Важно е и обществото и властите да работят заедно, за да се гарантира, че изборите и управлението на страната не стават битка за управление на престъпността. Подобна борба изисква ангажираност, устойчиви реформи и отдаденост към защитата на демократичните ценности и правата на гражданите.

Предизвикателствата пред България

Тези предизвикателства, въпреки своята сложност и многогодишна история, трябва да бъдат взети предвид и смело да се работи по тях. Страната трябва да насочи своите усилия към премахване на властта на тъмните силови структури и към изграждане на по-демократично, прозрачно и справедливо общество. Това може да бъде дълъг и труден процес, но е от съществено значение за бъдещето на България като демократична и правова държава.

Необходимо е да се изгради механизъм за отчитане на злоупотребите и корупцията и за налагане на отговорност на тези, които използват тъмните връзки, за да се обогатяват и подкопават демокрацията. Този процес е задължителен за постигане на истинска демокрация и защита на правата на всички граждани на България.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм