Васил Крумов Божков е български олигарх, престъпник, предприемач, политик и създател на Гражданска платформа "Българско лято". Преди 2020 година той беше считан за най-богатия българин със състояние, оценено между 1 и 3 милиарда лева. През януари 2020 година Божков напусна България и бяга в Дубай, за да избегне задържане. Той е обвинен в редица престъпления, включително убийства, пране на пари, укриване на данъци, изнасилване и други. Божков твърди, че е бил изнудван от властите преди да напусне страната. През март 2022 година, бившите му бизнес партньори Цветомир и Боян Найденови споделят в интервю, че той им е признал, че е наредил убийството на Манол Велев. Вътрешна кореспонденция на щатския държавен департамент определя Божков като "най-печално известния гангстер на България" и го нарича "Черепа".

„Издирвани от Интерпол“: Кои са Братя Галеви

Васил Божков завършва Националната математическа гимназия (сега Национална природо-математическа гимназия) в София. Той притежава две висши образования - специалност "Приложна математика" в Софийския университет и "Икономика на труда" в УНСС.

Божков започва своята търговска дейност около 1989 година в близост до софийската сладкарница "Магура", където се извършват нелегални сделки с валута, антични предмети и оръжие. Скоро след това той открива верига обменни бюра. През 1991 година регистрира основната си фирма "Нове Холдинг", където става най-голям акционер и от 2005 година е председател на Съвета на директорите.

През 1991 година Божков става съдружник с Илия Павлов и Младен Михалев-Маджо в хазартната фирма Ай Джи Ем. Те отварят казино в софийския хотел "Рила". Към 2007 година той е съвладелец на казината в "Радисън САС" и "Хемус", както и на бинго зали.

През 1994 година Божков основава Българска търговска индустриална банка (БТИБ), която през 1996-1997 година се слива с Кредитна банка на "Мултигруп". Кредитна банка обаче фалира през 1999 година. През 2000 година той закупува активите на фалиралата Първа частна банка.

През 2006 година Божков купува през борсата бившия приватизационен фонд "ХД Пътища". Голяма част от регионалните държавни пътно-строителни фирми, които преди това са били собственост на Главно управление "Пътища", са изкупени от него чрез "Холдинг Пътища".

Бивш командос: Хора като Ангел Христов не умират случайно, убиха го

В края на 2007 година, фирми, притежавани от Васил Божков, взимат 47,7 милиона лева от парите, предоставени от фонд "Републиканска пътна инфраструктура", въпреки че има съмнения относно обективността на разпределението.

През 2006 година полското списание "Wprost" оценява богатството на Божков на един милиард щатски долара, през 2007 година - на 1,5 милиарда щатски долара, а през 2008 година - на 1,35 милиарда щатски долара.

Има слухове, че през 2008 година Божков е работил с бизнесмена и предприемач Радостин Иванов. Той е член на Конфедерацията на едрите индустриалци и на Българския бизнес клуб "Възраждане" от основаването на двете сдружения през 1993 и 2001 година съответно.

През 2004 година, Васил Божков основава фондацията "Тракия" с цел да организира и подпомага откриването и опазването на културните ценности, част от българското и световното културно-историческо наследство. Изпълнителният директор на фондацията е Кирил Христосков. Фондацията се занимава основно с изложби и популяризиране на антични предмети, притежавани от Божков, и е финансирала археологически разкопки през 2005-2007 година.

Васил Божков притежава колекция от антични предмети, които според Божидар Димитров са били изнесени от България преди 1911 година и закупени от чужбина. През 2005 година сбирката е описана от Иван Маразов. Част от нея е била изложена в Брюксел през 2006 година и в Москва през 2009 година. През 2011 година в Националния исторически музей се провежда изложбата "Тракия и Древният свят XV-I в. пр. Хр. - колекция Васил Божков", включваща 230 паметника на тракийското и гръко-римското изкуство.

Кой е Златко Баретата, присъствал на погребението на Ангел Христов

Като колекционер, Божков се противопоставя на приетия през 2009 година Закон за културното наследство.

Относно участието му в спорта, през 1993 година Божков създава агенцията за спортни залагания "Еврофутбол", в която през 2002 година влиза като съдружник гръцкият милиардер Сократис Кокалис с фирмата си "Интралот". През 2000 година Божков е избран за председател на Българската федерация по спортна стрелба, а през 2003 година става председател на Българската федерация по шахмат. Притежавал е и футболен клуб "ЦСКА" АД, който по-късно продава на Прамод Митал. През 2019 година Божков е обявен за собственик на ПФК Левски и поема неговото управление и финансиране. През 2020 година обаче прехвърля акциите на Наско Сираков.

Има съмнения и критики във финансовите среди и в медиите, че Божков извършва манипулации за сметка на малцинствените собственици, като източва компанията "Нове холдинг" чрез оттегляне на дъщерни фирми. През януари 2009 година общото събрание на "Холдинг Пътища" гласува за допълнително възнаграждение за Божков. Въпреки това, Комисията за финансов надзор не открива нередности.

Васил Божков е обвиняван за престъпни връзки с организираната престъпност. Според някои източници, той се свързва с групировката "СИК". Известно време се предполага, че е съсобственик на застрахователната компания "Бул инс", въпреки че номиналните собственици са офшорни компании и няма доказателства за тази връзка. През 1998 година "Бул инс" поглъща застрахователните структури на "СИК", след като те не получават лиценз.

Името на Васил Божков се споменава в изтекла през Уикилийкс кореспонденция на посолството на САЩ в България. В тази информация, заедно с други бзинес фигури като Тодор Батков, Гриша Ганчев и братята Красимир и Николай Маринови-Маргините, Божков е описан като пример за връзките на българския бизнес с организираната престъпност.

”Знакова фигура от криминалните среди”: Кой е Красимир Каменов-Къро?

Също така, се твърди, че в дипломатическа грама през 2009 година временният посланик на САЩ в България Джон Ордуик определя Васил Божков като "най-печално известния гангстер" и го обвинява в участие в прането на пари, приватизационни измами, заплахи, изнудване, рекет и незаконна търговия с антики.

През декември 2019 година Васил Божков е обвинен от своите съдружници в компанията "Еврофутбол", братята Цветомир и Боян Найденови, за заплашване с убийство, ако не му прехвърлят дялове от техни компании. Също така се посочва, че Божков укрива дължимите такси за хазартна дейност. Финансовият министър нареди проверка, която води до доклад от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) през януари 2020 година. Докладът показва, че в хазната са постъпили с 210 млн. лв. по-малко от задължителната сума поради различно таксуване на държавния "Български спортен тотализатор" (БСТ) и частните лотарии, контролирани от Божков.

В резултат на тези обвинения, държавата предлага нов закон, с който само тя ще може да организира лотарийни игри чрез БСТ, което фактически би прекратило дейността на компаниите на Божков. След това Васил Божков напуска България и се заселва в Дубай, Обединените арабски емирства. Късно след това прокуратурата повдига обвинения срещу него, включително за ръководство на организирана престъпна група, изнудване, данъчни престъпления, пране на пари и длъжностни престъпления, които по-късно нарастват на осемнайсет обвинения.

Кой е Бейзат Яхя и защо това е важно

Васил Божков е обявен за издирване от Интерпол, но поради липса на двустранни споразумения с Обединените арабски емирства, неговата екстрадиция на този етап изглежда невъзможна. Обвинения са отправени и към неговите най-близки партньори в бизнеса - Георги Попов, Александър Тумпаров, Елена Динева и Борис Бекяров. След бягството си, Божков активно изразява своите мнения в социалните мрежи Фейсбук и Туитър, където остро критикува българските власти, наричайки ги "хунта". Твърди, че е бил подложен на системен рекет, за да може да продължи бизнеса си без проблеми.

След като напусна България и се премества в Дубай, Васил Божков започна да играе ролята на идеолог в политическа партия. През юли 2020 г. беше създадена "Гражданска платформа Българско лято" (ГПБЛ). Регистрацията на партията беше забавена от съда, а на изборите през април 2021 г. тя използва мандатоносителя на "Българска национална общност" (БНО) и успя да получи около 3% от гласовете. След изборите, прокуратурата обяви, че активисти на партията са замесени в схема за купуване на гласове.

На следващите избори на 11 юли 2021 г., "Гражданска платформа Българско лято" успя да получи 1,9% от гласовете в България.

През 2 юни 2021 г., Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков поради тяхната значителна роля в корупцията в България, както и върху техните мрежи, които включват 64 компании. Тези лица бяха санкционирани в съответствие с Указ 13818, който разширява и прилага Глобалния закон "Магнитски" за отчетност при нарушаване на човешките права и е насочен срещу извършителите на сериозни нарушения на правата на човека и корупция в целия свят.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм