Ангел Христов-Геле бе погребан на 8 юни следобед в Дупница. Опелото в храм "Св. Георги Победоносец" започна в 13.30 ч., и приключи час по-късно. В 14.40 траурната процесия потегли за гробищния парк в Дупница. Геле бе изпратен от близките си, бивши колеги от ЦСБОП-барети, сред които Златомир Иванов-Златко Баретата, приятели, бившия кмет на града Атанас Янев, общински съветници.

„Най-печално известният гангстер“: Кой е Васил Божков

Сред най-близките на „братя Галеви“, бяха още Васил Капланов – Каплата, жената на Пламен Галев - Юлиана, адвокатът на Братя Галеви – Емил Велинов, Апостол Чакалов – Тоци /спряган за дясната ръка на Галеви/, Конана, Атанас Янев /бивш кмет на Дупница/, зам.-кметът Крум Милев, Васил Жечев – ректор на колежа по туризъм в Благоевград и други.

Бивш командос: Хора като Ангел Христов не умират случайно, убиха го

Златомир Иванов Иванов, по-известен като Златко Баретата, е един от шестимата най-влиятелни наркобосове в България. Така поне го представя разработка от 2003 г. на Центъра за изследване на демокрацията.

Официално Златко Баретата декларира участието си в над 30 фирми за охранителна дейност, игрални бинго зали и казина, търгува с петролни, химически и фармацевтични продукти. Криминалните сводки по медиите обаче го свързват с десетки убийства, атентати, трафик на жени, дрога, контрабандни канали за крадени коли.

Имотът, в който почина Ангел Христов, е на офшорка

От 1995 г. насам Златко Баретата извървява пътя от уличен гангстер до ръководител на могъщ мафиотски синдикат, известен като наркокартела „Фирмата”. Подобно израстване е невъзможно без подкрепата на службите за сигурност, подозрителната пасивност на съдебната система, дискретния политически лобизъм.

При управлението на Иван Костов Златко Баретата е подозиран за трафик на жени и контрабанда на крадени автомобили. Знае се, че е в близки отношения с Георги Пехливанов, смятан за наследник на убития наркобарон Поли Пантев. След убийството на Константин Димитров-Самоковеца през 2003 г. наркогрупировките на Антон Милтенов-Клюна и Златомир Иванов започват битка за териториите на "картофения" бос.

Близки на Ангел Христов се опитали да получат смъртен акт със сгрешена фамилия

След множество арести и обвинения, престъпленията, в които е замесен, остават на ниво подозрения и той е освобождаван многократно.
Смята се, че от 2003 г. до 6 февруари 2009 г., когато Златомир Иванов е арестуван, наркокартелът “Фирмата” реализира оборот от близо 500 млн. лв. от търговия с всякакви видове наркотици.

Златко Баретата е сред участниците в скандална среща в края на 2006 г., уредена лично от Алексей Петров. На нея присъства и вътрешният министър в кабинета на тройната коалиция Румен Петков. Той твърдеше, че се е видял с Братя Галеви, защото получил от тях много важна информация в навечерието на приемането на страната ни в ЕС.

Стана ясна причината за смъртта на Ангел Христов

През 2010 г. шефът на митниците Ваньо Танов, директор на ГДПОБ по това време,  разкри, че Румен Петков е уреждал преразпределението на наркопазара между Братя Галеви и Златко Баретата. По този повод Баретата определи Танов за луд глупак.

Баретата беше арестуван на 7 февруари 2009 година, след като се предаде на тогавашния съветник на директора на ДАНС - Алексей Петров. Срещу него бе повдигнато обвинение за организиране и ръководене на престъпна група, занимаваща се с разпространение на наркотици и убийства.

Безлов: Няма данни убийството на Ангел Христов да е свързано с това на Къро

На 10 юни 2010 г. стартира съдебен процес срещу него. Престъпна група от 21 обвиняеми, 107 свидетели, сред които и петима със защитена самоличност, 34 адвокати, 52 експертни заключения и близо 1 млн. лв. официални разходи в помощ на специално създаденото прокурорско звено “Антимафия” са ангажирани по делото.

През 2012 г. Златомир Иванов бе осъден на 17 години лишаване от свобода от Софийски градски съд, като ръководител на организирана престъпна група и като подбудител в убийството на Румен Стефанов - Алфа. Златомир Иванов обжалва присъдата, но преди делото на втора инстанция Баретата е прострелян с четири куршума на стълбите пред Съдебната палата.

Прокуратурата разследва смъртта на Ангел Христов

"Добре съм, добре съм", казва на един от хората си, пише "24 часа". Те го внасят на ръце във фоайето на Съдебната палата, където в следващите минути Баретата лежи, а десетки оператори и фотографи го снимат. При него слизат шефът на ВКС по онова време Лазар Груев и двама зам.-градски прокурори. 

По същото време в сградата срещу Съдебната палата, т.нар. Търговски дом, където има много адвокатски кантори и магазинчета, лумва пожар в таванското помещение. То е необитаемо, прозорците му са разнебитени, обикновено там се подслоняват клошари. Пред Съдебната палата пристигат три пожарни и много полицейски патрули. Служители от „Съдебна охрана" разчистват периметъра пред сградата и не дават на хората да преминават през стълбите. Тези, които са на дела вътре, нямат право да я напускат часове наред.

Хората на Баретата го изнасят на ръце до линейката. Откаран е в "Пирогов", където лекарите установяват, че са поразени тънкото и дебелото черво и пикочния мехур. Има счупено бедро и подбедрица. Близо пет месеца остава в "Пирогов", три от които в реанимация.

Алексей Петров: Среден 3 е оценката на службите заради това завръщане на Ангел Христов

Очевидци разказват пред разследващите, че стрелбата е дошла именно от подпаленото таванско помещение. Адвокатката му пък обяснява, че Златомир Иванов е шофирал сам колата си и е решил на своя глава да спре пред централния вход на Съдебната палата.

Той не е имал никакви притеснения за себе си, не се е движил, тъй като по това време е под домашен арест. Идвал е в съда само за съдебното заседание. Не е бил с бронежилетка, придружавали са го двама души, които не са имали оръжие, само един от  охраната е бил въоръжен.

Ден след стрелбата на тавана в Търговския дом са открити части от оръжието, с което се предполага, че е стреляно срещу Баретата. Това е автомат „Калашников" с оптически мерник и заглушител. Захвърлен е в опожареното помещение. 

„Издирвани от Интерпол“: Кои са Братя Галеви

Дни след  стрелбата се твърди, че един от проверяваните за евентуална съпричастност към покушението е Росен Драгнев-Капитана от Казанлък. Той дължал на Иванов 3 млн. лв. Полицията обаче не разполагала с доказателства срещу него. 

Баретата постепенно се възстановява. Научил си е урока обаче и в следващите години при всичките си явявания в съда и обграден от внушителна охрана. Разследването за стрелбата обаче стига до задънена улица. Криминалистите така е не установяват кой е стрелял по Иванов.   

Междувременно за Фирмата той получава 6 години и половина затвор. Съдът отчита като смекчаващо вината обстоятелство дългия съдебен процес. Но не влиза зад решетките, защото се оказва, че си е изтърпял наказанието под домашен арест.

Почина Ангел Христов от Братя Галеви

В началото на 2018 г. върховният съд слага точка и на друго дело срещу Баретата, но с оправдателна присъда. За съдиите на три инстанции няма доказателства, че той е ръководил наркобанда в София, Черноморието и Казанлък между 2011 и 2013 г. За невинни са признати и най-верните му според прокуратурата Ивайло Борисов-Ториното и Златко Гочев-Малкия от Стара Загора

Срещу Баретата има и още едно дело. То е за ДДС, което след закриването на специализирания съд е в Софийския градски съд. През последните години  предпочита да живее в тишина.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм