енков и Габриел ми вдъхват доверие, че съединението е възможно, когато най-талантливите работят заедно, за да изведат България напред". Това заяви от парламентарнта трибуна съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков на извънредно заседание, на което Народното събрание гласува проектокабинета "Денков-Габриел".

Според него ако се даде повече време на правителството, страната може да върви напред. "Трябва да ограничим острото политиканстване и да започнем да правим законотворчество, което да съпътства управлението на това правителство", каза още той.

Акад. Денков върна на президента изпълнен втория мандат

"Днес е денят, в който можем да прекъснем дългата поредица от безплодни избори и да сложим край на политическото безвремие. Днес е денят, в който можем да дадем надежда на милионите българи, които искат България да има редовно правителство и действащ парламент, работещи в полза на хората и бизнеса", заяви преди гласуването на кабинета “Денков-Габриел“ от парламентарната трибуна акад. Николай Денков. 

Акад. Николай Денков   /БГНЕС

"България има нужда от стабилен парламент. Най-спешно е приемането на безкрайно закъснелия бюджет за тази година, от който зависят заплатите, пенсиите, парите за ремонти на пътища, училища, болници и детски градини. Без адекватен бюджет следващите месеци могат да бъдат изключително тежки. В същото време трябва да се подготви и бюджета за следващата 2024 г. Чакат ни също важни промени за законите за борба с корупцията и в наказателния кодекс, необходими за изпълнение на Плана за възстановяване и устойчивост. Наложителни са и промени в Конституцията, които да оздравят съдебната система и да върнат на хората усещането за справедливост. За нас това е кауза", каза още той.

Балабанов: ИТН ще гласува против състава на кабинета „Денков-Габриел“

Той изброи и приоритетите, с които се ангажира правителството:

  • да внесе спешно в НС редовен Бюджет с до 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците;
  • да изпълни задълженията си по Управленската програма и да реализираме международните приоритети за влизане в Шенген и Еврозоната;
  • да работи в тясно сътрудничество със социалните партньори за балансирано развитие на икономиката и на човешкия ресурс с фокус върху образованието, науката и иновациите;
  • да работи в тясна координация с НС, включително за конституционната реформа, за промени в структурата на ВСС и прокуратурата.

Василев: Ако кабинетът бъде гласуван, още утре изтегляме бюджета на служебната власт

"Уверявам ви, че детската ми мечта не е била да бъда премиер на държава в тежка икономическа и политическа криза и с дълбоко разделено общество. Детската ми мечта беше да бъда учен и аз успях да я реализирам. Ето защо поемам този риск сега с ясен ангажимент - ако приоритетите на правителството бъдат подменени или планирани промени тръгнат в грешна посока, аз ще си подам оставката", каза още Денков.

"Ясно заявихме, че знаем от опит, че битката със самия себе си е най-трудната, тя си струва да бъде спечелена, ако това ще даде дългосрочни перспективи на хората. Интересите на хората изискват да има работещ парламент и правителство", заяви след акад. Денков Деница Сачева от ГЕРБ.

Деница Сачева   /БГНЕС

"Никога не сме работили за личните си образи, единствено трябва да се пази чист и неопетнен образът на България. Бързи и качествени резултати може да удължат времето на този Министерски съвет", подчерта още тя.

Иванов: Ще рестартираме парламентарната демокрация

"Господин Борисов, когато се погледнете в огледалото виждате ли там Пеевски, Карадайъ, Кирил Петков Асен Василев, Атанас Атанасов и Христо Иванов? Да, виждате, защото вие сте едно и също - срам за българската демокрация". Това заяви Филип Станев от ИТН, цитиран от БГНЕС.

Филип Станев   /БГНЕС

"Вие сте лигата на необикновените джентълмени и измамници. Вие измамихте всички български граждани. Стига ала-бала", каза още Станев.

Атанасова: ГЕРБ-СДС ще подкрепи в парламента състава на кабинета

"Моралът и ценностите са като свободата, те не са даденост и за тях се воюва всеки ден. 33 години моралът и ценностите в нашата държава са потъпкани. Това е нещото, което в днешна дата в тази зала се предлага да бъде потъпкано". Това заяви Цончо Ганев от "Възраждане", цитиран от БГНЕС.

Цончо Ганев   /БГНЕС

"Няма как да се упражнявате и влизате в политиката, защото една част от вас влязоха в политиката на гърба на Борисов, а друга част влязоха в политиката на гърба на Гешев, в момента да се отричате от това няма как. Вие по вашите думи в момента вече сте васали на Путин и прокарвате руските интереси", добави Ганев.

Трифонов: “Патриархът на злото” Пеевски днес даде благословията си за правителството

“Днешният избор бе много труден. В новото правителство има хора, които винаги бих подкрепил, и такива, които никога ме бих подкрепил. Днес се налага обаче да проявим разум”. Това заяви най-възрастният депутат в 49-то НС и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов, цитиран от БГНЕС.

Вежди Рашидов   /БГНЕС

“Ние трябва да излезем с правилното решение. Днешното решение взех много трудно. Пожертвах справедливите си емоции в името на България. Ще гласувам за правителство, за да успокоим страстите и гражданите да си отдъхнат от разпада на държавността. Вярвам в народа, в страната си, дошло е време да надделее разумът и нищо друго”, каза още Рашидов.

„Цончо е запазил детското в себе си, плюе по другарчетата“... и още от Фесйбук за скандала в НС

"Днес е тъжен ден за България, защото най-вероятно ще бъде избрано най-позорното и жалко правителство след Беровото правителство, което ще изпира авторитети, ще прикрива корупцията и е в противовес с желанието на българските граждани". Това заяви независимият депутат Радостин Василев, цитиран от БГНЕС.

Радостин Василев   /БГНЕС

"Чувам изказванията на колеги и виждам огромно лицемерие от ИТН, които не са нещо по-различно и се провалиха в очакванията да бъдат последователни в борбата с модела. Днес се провалят от "Продължаваме промяната", в които аз и огромна част от българските граждани сме вложили надежди, че те никога няма да направят коалиция с ГЕРБ", добави Василев.

Счупени очила, одрана буза, “меки китки”, “предатели”. Депутатите почти се сбиха в парламента (видео и снимки)

"Днес се гласува 102-то българско правителство. Българската парламентарна история познава политически компромиси в името на България, но това което се гласува днес, не е политически компромис и не е за България. Това е компромис на две задкулисни кохорти в името на собственото им оцеляване". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от БГНЕС.

БСП няма да подкрепи правителството на Николай Денков и Мария Габриел. От трибуната на Народното събрание лидерът на социалистите разкритикува коалициите на „Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ-СДС и определи кабинета им като еднорък и двуглав Франкенщайн.

Корнелия Нинова   /БГНЕС

"Това, което родихте днес, е еднорък и двуглав Франкенщайн. Днес би трябвало поне двама джентълмени от двете групи да си отрежат по една ръка", посочи още тя. Според нея те все още нямат програма и тепърва трябва да я правят.

Костадинов: Кабинет между ГЕРБ и ПП-ДБ е предателство

В дневния ред на парламента са включени три точки - избор на министър-председател, приемане на структура на Министерски съвет и избор на Министерски съвет на Република България. 

Заседанието бе свикано с разпореждане на председателя на парламента Росен Желязков, след като вчера президентът Румен Радев подписа указа до 49-ото Народно събрание с предложението на втората по численост парламентарна група за министър-председател - Николай Денков.

Петков след искането на имунитета му: Не разбрахте ли, че не можете да ни уплашите?

На балкона в Народното събрание са президентът Румен Радев, бивши председатели на парламента, представители на вероизповеданията, регистрирани у нас, бившият служебен премиер Стефан Янев, представители на дипломатическия корпус. В пленарната зала е служебният премиер Гълъб Донев и министри от кабинета.

Кабинетът е подкрепен от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Двете коалиции имат общо 132-ма депутати, с които си осигуряват мнозинство според предварително декларираните намерения. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм