Депутатите от "Продължаваме промяната-Демократична България" и "Възраждане" стигнаха почти до бой след размяна на обиди и обвинения от парламентарната трибуна. В декларация "Възраждане" отправиха критики и обвинения към партията на Кирил Петков и казаха, че "Продължаваме промяната" е неуспешен политически проект, който няма място в Народното събрание.

Костадинов след скандала с ПП: Те са позор за човешкия род. Пейков: Нарекоха ме мръсна гнида

В отговор Явор Божанков директно каза, че партията на Костадин Костадинов е токсичен политически отпадък. Това провокира депутатите на "Възраждане" да станат от местата си и да обиколят трибуната. Това направиха и депутати на ПП в опит да защитят Божанков. Стигна се бутане, дърпане плюене, счупени очила и одрана буза. Наложи председателят на парламента да обяви почивка, а квесторите на Народното събрание повече от 15 минути се опитваха да укротят депутатите.

Изказване на деня: От ГЕРБ искат да не се пипа организираната престъпност

Искра Михайлова от “Възраждане” заяви от трибуната: "Преди близо 3 години в България започнаха протести, в които се включиха стотици хиляди български граждани. Протестите искаха оставките на тогавашния премиер Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Зад тези протести застанахме ние, но и други партии, които тогава се бореха на думи с всичко това, а днес преговарят за кабинет с тези, които дълги години наричаха "мафия".

Д-р Ненков пред Дарик: Подадох си оставката от Военна болница, защото ми забраниха да изказвам мнението си

"Мирният характер на демонстрациите не попречи в тях да бъдат наранени стотици, а хиляди хора загубиха работни места. Цялата енергия на протестите беше брутално предадена от тези, които днес разговарят с ГЕРБ за общо управление и търсят подкрепата на ДПС", добави Михайлова, пише БГНЕС. Според нея от записите, които изтекоха преди дни, се е оказало, че има предатели не само на собствените си думи и избиратели, но и на страната като цяло.

Борисов за Бакалова: Никога не съм се срещал с нея, поне футбол да бяхме играли

Михайлова призова вторият мандат да бъде върнат обратно на президента, защото ‘ако сглобите тази абсурдна коалиция на обвиняемите, само за да угодите на вашите началници, бъдете сигурни, че още на следващия ден ще призовем всички наши избиратели, но и вашите омерзени избиратели, да дойдат тук, в парламента, и ако се наложи - и вътре в него, защото всяко лицемерие и всяко предателство има своя предел. Вие прекрачихте границата”.

Спор между управляващи и опозиция за закриването на специализираните съд и прокуратура

Явор Божанков от ПП-ДБ контрира и заяви, че българският национален интерес е в този момент да имаме правителство, а чуждият интерес е да нямаме такова. "Събитията от последните дни са част от подреден план, и когато "Възраждане" говорят за външна намеса, знаем си ги. Те говореха за ваксините, излязоха ваксинирани, Костадинов и Цончо говореха за меки китки, двамата най-много ни съмняват в това отношение, за Еврото, а сега за национални предатели. По логиката, която сега сме видели, националните предатели са точно те", добави Божанков, цитиран от БГНЕС.

Украинец раздаде юмруци на руснак, свалил украинското знаме на форум (видео)

След изказването на Божанков депутати от “Възраждане” отидоха на парламентарната трибуна, последваха ги народни представители от ПП-ДБ, и страстите се увеличиха, като се започна с реплики и бутане. 

Масов бой в грузинския парламент заради „вдъхновен от Русия“ закон (видео)

Манол Пейков от ПП-ДБ е одран по бузата, а депутат от “Възраждане” - със счупени очила. Дори и след обявена почивка страстите в залата не стихват.

Снимката на Манол Пейков е на Люба Алексиева

Напрежението се разрасна и в кулоарите. След това депутатите се върнаха в пленарната зала, но малко преди 10:30 часа заседанието за днес окончателно приключи.   

Председателят на парламента Росен Желязков коментира пред журналисти в кулоарите на парламента, че ще има санкции за депутатите, участвали в сбиването, но ще бъдат обявени утре, след като днес бъдат изгледани записите от камерите. Той определи случилото се в зала като абсолютно недопустимо.

Снимки: БГНЕС

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм