Софийската районна прокуратура предложи на главния прокурор Иван Гешев да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за започване на наказателно преследване срещу Кирил Петков. Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство за декларация за гражданство, подадена с неверни данни.

Пред журналисти Петков обяви, че ще се откаже доброволно от имунитета си, но след като бъде съставена специална комисия в парламента, пред която да представи всички факти и доказателства, свързани с двойното му гражданство по времето, когато беше министър-председател.

Няколко дни, след като имунитетът на Бойко Борисов бе поискан по случая „Барселонагейт“, днес такова дойде и за Кирил Петков.

Искането за сваляне на имунитета на Петков идва две години след като прокуратурата обяви, че няма как да го разследва за декларацията за двойното му гражданство – българско и канадско, тъй като тя няма доказателствена стойност, а само уведомителна. Става дума за декларацията му, подадена при встъпване в длъжност като служебен икономически министър.

Според Кирил Петков това е ясен пример как прокуратурата може да се използва за бухалка. Той припомни, че казусът е бил затворен, но днес в деня на гласуване на редовния кабинет прокуратурата се е сетила да го повдигне отново.

Петков още заяви във Фейсбук:

До прокурорите и службите за сигурност: не разбрахте ли, че сме решени да направим цялостна реформа в съдебната система и в овладяните български служби и че не може да ни спрете или уплашите?“, написа Кирил Петков в социалните мрежи.

Прокуратурата поиска имунитета на Кирил Петков

Аз съм горд, че се отказах от второто си канадско гражданство, точно за да мога да бъда част от промяната, която идва и която след повече 30 години липса на справедливост най-накрая ще премахне институционално всички безконтролни и зависими служители на правосъдната система и системата за сигурност“, посочи той.

Прокуратурата повдигна обвинение на Радостин Василев

За моя имунитет - ще изчакам да се състави и заработи комисия в Народното събрание, пред която да бъдат представени всички факти и доказателства, за да могат всички българи да видят ясно и нагледно как българската прокуратура се използва за политически натиск. В деня преди комисията да вземе решението си, ще се откажа от имунитета си доброволно, защото знам, че няма от какво да се страхувам“, подчерта той.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм