з самият също бих искал да разбера какво става. Действията на прокуратурата са безпрецедентни. С колегата Чобанов, докато бяхме част от екипа на "Бивол" и след като станахме част от екипа на BIRD имаме повече от три разследвания, посветени на главния прокурор Иван Гешев, в които разследвания има изложени доказателства за корупция от негова страна. Не говорим за слухове, говорим за доказателства". 

Това заяви в предаването "Кой говори?" по Дарик радио Димитър Стоянов, журналист от разследващия сайт bird.bg.

Димитър Стоянов, BIRD.bg: Telus действат като хибридно оръжие на руската пропаганда в България

"Показал е, че е подходящ за нашите условия като главен прокурор и в един момент аз виждам моя комуникация с мой източник – Дилиян Георгиев. Той се занимава с криминални и икономически разследвания. Нашата комуникация с него е ясна за всичките ни колеги и аз положих неимоверни усилия да го склоня да даде интервю и много съжалявам, че не успях в срок. В момента, в който ние вече имахме уговорка той да говори, той беше задържан. Защото това интервю щеше да хвърли много голям камък в блатото", допълни журналистът.

Darik.bg припомня, че на 16.03.2023 г. бе дадена пресконференция във връзка с образувано досъдебно производство под ръководството и надзора на Софийската градска прокуратура за ръководене и участие в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на доходи от престъпна дейност, пране на пари и данъчни престъпления.

Чобанов по Дарик: За прокуратурата данните за убийство на Ружа са като предметите в шкафчето на Борисов - бели листове А4

На нея бяха представени част от събрани доказателства, от които се установява, че лица, обект на разследвания, подсъдими и други провеждат срещи и разговори с цел организиране на кампания в САЩ, в страни членки на Европейския съюз и на територията на страната по дискредитиране и затрудняване дейността на правоохранителните органи, в това число предприемането на действия, които биха довели до компрометиране и отстраняване на висши магистрати и полицейски служители.

Журналистика в опасност: Съдебните процеси, които оставят отпечатък върху цяла Европа

По-нататък в съобщението са споменати лица като Дилиян Георгиев, обвинен по-рано през годините в изнудване на ДП и Ахмед Доган, румънският гражданин Овидио Семенеску, Цецо от Белград (Цветан Василев), Красимир Каменов (Къро) и други. Споменат е многократно и Димитър Стоянов, многократно отразявал корупционни и престъпни схеми, включително и на някои от изброените по-горе хора. В прокурорския сценарий той е наречен Митко от Бърд, изкарани са записи на негови разговори и чатове с източници.

Разследване: Държавата с процедура за милиони, само “абонирани” кантори покриват критериите

Прокурорската атака към BIRD се случва паралелно със серия от съдебни искове срещу журналистите от BIRD, заведени от доскорошен бизнес партньор на Къро - Размиг Чакърян - Ами, свързан със скандалите около Златния Гьол на "Капитан Андреево". Защо всичко това е важно, защо такъв натиск към журналисти придобива безпрецедентни размери, има ли сблъсък между интересите на ПРБ и криминални кръгове и обществения интерес - това дискутираха пред Дарик радио заподозреният Димитър Стоянов и основателят на BIRD Атанас Чобанов, също обект на съдебни искове.

Няма за какво да бъде привличан нито обвиняем Димитър, каза от своя страна Атанас Чобанов, но за сметка на това Гешев ще се окаже във фокуса на вниманието за пореден път, допълни той. "В дъното на тази постройка седят две ключови имена – Пеевски и Таки, които са ортаци по престъпност и съседи в Дубай", заяви журналистът.

Какво не знаем за Ружа Игнатова: Евгени Минчев разказа кога е трябвало да я види последно

"През 2017 г. излезе един доклад на турските служби за контрабанда на цигари от Булгартабак. След като Пеевски приватизира Булгартабак, тези канали бяха реактивирани и се стигна до там, че турската хазна започна да губи големи пари от Малборо, което се продава примерно по 3 лири, а не по, да кажем, 10. Техните служби правят разследване, стигат до главния контрабандист, арестуват го, изпускат го и разплитат цялата схема как цигарите стигат от България до Турция и правят един доклад и излизат с комюнике, в което се посочва изрично Булгартабак, а отделно на Доган и Пеевски им забраниха да влизат в Турция", обясни Атанас Чобанов.

"Цацаров беше много пъти питан за този доклад, той се въртя, сука, "ние ще го изискаме", какво стана, изискаха ли го, потъна темата", допълни той.

„Барселонагейт“: НАП е запорирала имотите на Георги Йовчев, не е декларирал 1,7 млн. лв. (документи)

"Г-н Чакърян е много недоволен, че ние осветлихме връзката му с ГЕРБ. Той е свързан през своите партньори с Таки и това е несъмнен факт, защото търговският регистър го сочи", каза от своя страна Димитър Стоянов.

"Ясно е, че името на г-н Чакърян изобщо не е пример за обществено отговорен гражданин – той беше свързан с един побой над журналисти от Нова телевизия, впоследствие стана ясно, че интересите на свързаните с него компании се обслужват в Свиленград от ГЕРБ, има много тежки подозрения, че този пункт е вход за нароктрафик, има достатъчно много информация", допълни журналистът.

Гешев: Изпращането на експертизата за снимките на Борисов на ЕП е стандартно сътрудничество

По думите му Размиг Чакърян ги съди, че те са уронили доброто му име. Стоянов каза още, че правната уредба за дела срещу медии в България е много несъвършена и не отговаря на европейските стандарти.

"В нормалните държави, когато има медийна публикация, субектът на медийната публикация е редно да докаже своята невинност, а в България е обратното, което не съответства на европейската регулация и европейското право, което всъщност те прави виновен, че защитаваш обществения интерес", посочи Димитър Стоянов.

Как шефката на „Топлофикация-Перник“ даде 6.5 милиона заем на тъста на Ковачки за вила във Франция (документи и снимки)

Основателят на bird.bg Атанас Чобанов допълни, че в България разговорите с източници, замесени в различни криминални схеми, се считат за заговор срещу държавата. По думите му делата, заведени срещу тях, са форма на натиск, която цели да ги изтощи финансово. Чобанов коментира, че Гешев не работи в интерес на общeствoто, а за Делян Пеевски и Христофорос Аманатидис – Таки.

Масово блокиране на граждански активисти във Facebook

Димитър Стоянов заяви, че не се е чувствал в безопасност в България от 2013 г.

"Това, което имаме в момента като съдебна власт, е резултат от симбиозата между Борисов и Пеевски. Главният прокурор обслужва интересите на две лица - на Борисов и на Пеевски. Независимо дали те са в управлението, или не, те управляват държавата през съдебната власт. Докато тя не бъде реформирана и не започне да функционира по един европейски модел, всичко е загубено", каза още журналистът.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм