Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев – баща на обитателката на “Къщата в Барселона” Борислава Йовчева, пише BIRD. Той дължи 267 171 лв. данък за недекларирани 1,7 милиона лева, за които не е дал обяснение откъде ги притежава. Това установи наша проверка в Имотен регистър и Агенцията по вписванията. Наложената от НАП възбрана е станала в края на 2021 г., почти година след публикацията на “Ел Периодико”, която извади наяве разследване на испанската прокуратура за пране на пари с участието на тогавашния премиер Бойко Борисов.

Отговор от Германия: Банкнотите в шкафчето на Борисов са от нашата централна банка

Как се стигна до #Барселонагейт

Припомняме, че още през 2016 г. в записите “Яневагейт” се появи информацията за жена, с която Бойко Борисов има връзка и към която е бил изключително благоразположен. Съдия Янева тогава казва, че Борисов ѝ купил къща в Барселона за 1,5 милиона евро. Впоследствие стана ясно, че тази жена е Борислава Йовчева. За нея се твърди, че тя е майка на дете на Борисов.

Но за сантиметналната връзка на Борисов в Йовчева има и по-ранни публикации, например в във в. Марица от ноември 2013 г., в която има снимка от футболен мач на Борисов и брата на Борислава Станко Йовчев. Снимката е илюстрирана със заглавието “Семейни войни – Бойко излиза срещу шурея си”.

Гешев: Изпращането на експертизата за снимките на Борисов на ЕП е стандартно сътрудничество

Информацията за скъпата къща беше изнесена в анонимни видеоклипове, публикувани през лятото на 2018 г., които се позовават на документи от испанските регистри. На основание на тези факти ГД-БОЕЦ сезира испанската прокуратура през посолството на Испания в София. Няколко месеца по-късно, през март 2019 г., сдружението сезира и каталунската полиция MOSSOS d’Escadra със същия сигнал. БОЕЦ внесе сигнал и в КПКОНПИ, а депутатката Елена Йончева подаде сигнал за същите твърдения в прокуратурата през май 2019 г.

Разследването на испанския ежедневник “Ел Периодико” разкри, че освен къщата, чиято цена се оказа над 3 млн. евро, Йовчева управлява и бутик на пъпа на Барселона – фирмен магазин на луксозната италианска марка “Шервиньо”. Във фирмата с бутика дял от 850 хиляди евро има нейния баща Георги Йовчев, който по професия е водопроводчик. Още 850 хиляди евро от капитала са внесени от офшорка, свързана с приближения до Борисов Йордан Христов.

По казуса "Барселонагейт" няма нова нишка, има същите факти и въпросителни, заяви Христо Иванов

След разкритията на “Ел Периодико” бутикът беше експресно опразнен, а фирмата прехвърлена на приближената до ГЕРБ Росица Велкова. Последва още едно прехвърляне на фирмата към съпругата на “личния хиромант” на Борисов.

Публикацията предизвика нови сигнали от БОЕЦ този път и срещу бащата Георги Йовчев, чието забогатяване е необяснимо.

Борисов: “Не, не ме питайте глупости”

Дълго време никой не попита Бойко Борисов дали той е бащата на детето на Йовчева, което според испанските разследващи няма официален втори родител. На 12 септември 2020 г. въпросът му беше зададен от журналистката на Биволъ Вилдан Байрямова. Борисов отрече и видимо изнервен прекрати брифинга за медиите.

Спецпрокуратурата е получила 219 страници по случая „Барселонагейт” от Испания

Преди година от Испания препратиха разследването за пране на пари до МВР и българската прокуратура по подсъдност. Прокуратурата се направи на разсеяна, но Бойко Рашков обяви през февруари 2022 г., че данните са получени в МВР и така принуди Специализираната прокуратура да започне проверка. Сега делото е в Софийска градска прокуратура.

НАП: Йовчев е забогатял неизвестно как с 1,7 милиона лева

Първата информация за образуваните от НАП данъчни проверки дойде след въпроси по ЗДОИ от гражданско сдружение БОЕЦ. Наша проверка в портала за електронни услуги на НАП установи, че към 25.03.2023 г. данъчните ревизии на свързаните с “Барселонагейт” лица продължават да се мотаят. Сроковете постоянно се удължават, но после пак не се спазват.

Борисов: Много пъти съм се снимал в Испания, това е пореден опит за шантаж

Проверка на BIRD.BG в Имотен регистър установи, че наложената от НАП възбрана върху имотите на бащата на “Мис Бикини” Георги Йовчев е станала в края на 2021 г. с постановление № С210022-023-0003081/12.11.2021 г.

От постановлението за обезпечителни мерки на НАП, издадено на 16.11.2021 г., става ясно, че на Георги Йовчев е направена ревизия и е установено, че само за 2015 г. той е получил недеклариран доход 1 711 351,25 лв. Това съответства на дяловете му в испанската фирма с бутика Ema BG S.L.

Дължимият данък с лихвите към момента на постановлението е 267 171 лв. За да обезпечи това вземане, НАП запорира имотите в София и Сандански и банковата сметка на Йовчев в ОББ, в която има 209 903 лв. Към днешна дата лихвите, които дължи “тъста на Борисов” вероятно са нараснали с още 100 000 хиляди лв.

Петков: В "Барселонагейт" има снимки на Борисов, видях доклада

Така се потвърждават изнесените данни в разследването на испанската прокуратура за пране на пари в частта им за Йовчев. Българските прокурори обаче не бързат с делото. По информация на BIRD.BG се чакат още данни от ревизии на НАП и проверката едва ли ще приключи преди края на годината, въпреки оптимистичните изявления на самия главен прокурор Иван Гешев. В края на януари в интервю по БНТ той съобщи, че казусът #Барселонагейт и разследването за кюлчетата и пачките в чекмеджето на Борисов ще бъдат приключен до края на февруари.

Документи:

„Барселонагейт“: НАП е запорирала имотите на Георги Йовчев, не е декларирал 1,7 млн. лв. (документи)

„Барселонагейт“: НАП е запорирала имотите на Георги Йовчев, не е декларирал 1,7 млн. лв. (документи)

„Барселонагейт“: НАП е запорирала имотите на Георги Йовчев, не е декларирал 1,7 млн. лв. (документи)

„Барселонагейт“: НАП е запорирала имотите на Георги Йовчев, не е декларирал 1,7 млн. лв. (документи)

„Барселонагейт“: НАП е запорирала имотите на Георги Йовчев, не е декларирал 1,7 млн. лв. (документи)

Сградата, в която е запорирания имот на Йовчев.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм