“Министрите на вътрешните работи на ГЕРБ  и прокуратурата са запознати със сведенията за убийството на Ружа Игнатова и да не работиш по това е меко казано несериозно, ако искаш да се разкрие какво се е случило. Настоящият министър на вътрешните работи не отговори работи ли се по тези справки. Заместник-шефът на Софийската градска прокуратура отговори по имейл, че прокуратурата не ги счита за документи тези справки, за тях те били листове А4 - нещо като предметите в шкафчето на Борисов”. 

Справка в МВР: Ружа Игнатова била убита по поръчка на Таки (документи)

Това заяви в “Кой говори” по Дарик радио Атанас Чобанов, разследващ журналист от BIRD.bg. Той припомни, че Ружа Игнатова е немска гражданка и ако там решат, че сведенията не са само листове хартия, може да поискат разпити. 

“Представяме документ, в който има сведения, донесения по-скоро от човек, близък до бажданака на Таки. Има и други донесения, че шефът на отдел убийства е получавал през посдредник пари от Таки и му е предавал информация от МВР. Така е спирал разследванията, свързани с този митичен вече наркобос”, добави Чобанов. 

Коя е Ружа Игнатова и защо новината за убийството й предизвика такъв интерес?

По думите му тези сведения са потвърдени от прокуратурата, но те не ги смятат за документи. Самите документи са намерени в касата на убит бивш полицай - вътре има и фотокопия от паспорта на шефа на отдел “Убийства”, на още един полицай, на италиански гражданин, разказа още Чобанов. 

Според сведенията Георги Василев, “шеф на Джи Пи Груп”, разказал как Таки се отървал от Ружа, като я убили на яхта, по негова поръчка, не се казва кой е физическият извършител. След като е убита, тялото й е нарязано. 

Издирваната от ФБР „Криптокралица“ Ружа Игнатова претендира за апартамент в Лондон

На 25 март 2022 в София е застрелян с три куршума бившият шеф на „Криминална полиция“ във Второ РПУ Любомир Иванов, става ясно от разследване на BIRD. От касата в дома му са иззети документи, които придобиват статут на веществени доказателствени средства /ВДС/ по делото за убийство, което води Софийска градска прокуратура. Сред тях са няколко справки с агентурни донесения. В една от справките се твърди, че криптокралицата Ружа Игнатова е убита през ноември 2018 г. по поръчка на Христофорос Аманатидис–Таки, а в друга се обсъждат връзките на Таки с шефа на отдел “Убийства” в ГДНП Михаил Наумов, който опънал чадър над него и групата му.

BIRD успя да потвърди номера на делото, към което са приложени справките – 8467/2022 по описа на Софийска Градска Прокуратура с наблюдаващ прокурор Илиян Банков. Той придобива популярност в медийното пространство с разследването на пътно-транспортни произшествия и фатални инциденти.  В ГДНП същите справки се намират в полицейско дело (досъдебно производство) 0068/25.03.2022). По данни от наши източници, въпросните справки са  приложени и по няколко дисциплинарни дела на Дирекция Инспекторат на МВР. Впечатление прави, че досъдебното производство се води от разследващ полицай в ГДНП, а не от следовател, което навежда на убеждението, че по него не са обект на разследване служители на МВР. Съществуването на справките е добре известен факт за почти всички служители от ръководния състав на МВР още от откриването им в касата на разстреляния бивш полицай.

Ружа Игнатова вероятно се крие в Дубай

Справките са датирани от 08.01.2020 г. Написани са в характерен полицейски стил с множество правописни и граматически грешки. Освен текста, в тях има и снимки от паспорти на докладваните лица. Повечето описани в справките събития като пътувания до Куба, отсядане в скъп хотел и наем на риболовна яхта, са лесно проверими.

ЦЯЛОТО РАЗСЛЕДВАНЕ НА BIRD.BG ЧЕТЕТЕ ТУК

darik.bg припомня коя е Ружа Игнатова

"Ружа Игнатова излезе на сцената в бална рокля в цвят бордо, цялата украсена с черни пайети. Пробляснаха прожектори, избухнаха огнени кълба, а от колоните прозвуча "Girl on Fire" на Алиша Кийс", пишат от CNN.

"Изглежда като момиче, но е пламък. Толкова е ярка, че може да изгори очите ти - по-добре гледай в друга посока", прозвуча песента, докато лъчезарната Игнатова благодареше на ликуващата публика в лондонската зала "Уембли".

Това се случва през юни 2016 г., когато криптовалутите все още бяха относително непознати на широката общественост, а ранните инвеститори се надпреварваха да бъдат едни от първите забогатели от тях. Игнатова наричаше себе си "криптокралицата" и рекламираше компанията си OneCoin като доходоносен съперник на Биткойн на разрастващия се пазар на криптовалутите.

"След две години никой вече няма да говори за Биткойн", каза тя, докато инвеститорите я аплодираха бурно в залата.

Шестнадесет месеца по-късно Игнатова се качи на самолет в София и изчезна. Оттогава тя не е виждана.

Властите в САЩ твърдят, че OneCoin е била пирамидална схема, която е измамила хора с повече от 4 млрд. долара, тъй като Игнатова е убедила инвеститори в цял свят да налеят пари в нейната компания. Федералните прокурори описват OneCoin като една от най-големите международни схеми за измама, извършвана някога.

Още за Ружа Игнатова четете тук 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм