Книги, криптокралици и международни мистерии. Това са само част от елементите в новата книга на Евгени Минчев, “Ружа Игнатова - Измамница или жертва". 

Евгени Минчев

Справка в МВР: Ружа Игнатова била убита по поръчка на Таки (документи)

Евгени сподели, че книгата е плод от дългогодишното познанство с Игнатова. Той е познавал Ружа 10 години преди тя да стане известна в света на криптовалутата. “Всички знаят едната страна от историята на преследваната Ружа. Аз искам да покажа каква е тя като човек”, сподели Минчев в гостуването си при Ники Кънчев.

Евгени Минчев разказа любопитни истории от приятелството си с Ружа Игнатова, сред които случай, в който е трябвало тя да бъде негова дама на бизнес бал, но не се е появила. Това, по думите на Евгени, е бил последният път, в който някой е чул за Ружа. 

Адвокатката на Ружа Игнатова е арестувана у нас още през 2021 г.

През 2014 г. Игнатова основава OneCoin. Тя твърди, че това е криптовалута, която ще революционизира финансовата индустрия. OneCoin беше рекламиран като конкурент на биткойн и други криптовалути, но по-късно беше разкрито, че е измамна схема, която няма реална стойност или технологични иновации зад себе си.

На 25 октомври 2017 г. тя се качва на полет от София за Атина, се казва в съдебните документи. След това изчезва, оставяйки бизнес партньорите си да поемат отговорността за фалита на компанията. Игнатова беше обвинена в Съединените щати през 2019 г. по обвинения в електронни измами, измами с ценни книжа и пране на пари. 

„Криптокралицата“ влиза в списъка най-издирваните лица на ФБР

Властите в САЩ твърдят, че OneCoin е била пирамидална схема, която е измамила хора с повече от 4 млрд. долара, тъй като Игнатова е убедила инвеститори в цял свят да налеят пари в нейната компания. Федералните прокурори описват OneCoin като една от най-големите международни схеми за измама, извършвана някога.

След като Игнатова изчезва през октомври 2017 г., лицето ѝ е поместено на уебсайта на ФБР и в най-големите новинарски издания по света. Тя е и един от най-издирваните бегълци в Европа.

Коя е Ружа Игнатова и защо новината за убийството й предизвика такъв интерес?

Неотдавна излезе информация, подкрепена с документи, че Ружа Игнатова била убита по поръчка на Христофорос Аманатидис–Таки през ноември 2018 г. на яхта в Йонийско море, повече от година след като Ружа е видяна за последно в Атина. Тялото на убитата било нарязано и изхвърлено във водата, показва разследване на BIRD.bg.

Ружа Игнатова е германски гражданин, но е родена в България, където баща ѝ е инженер, а майка ѝ е учителка.

В книгата си "Изчезналата криптокралица" авторът Джейми Бартлет подробно описва нейния възход от скромно начало до предприемаческа слава.

Ружа Игнатова вероятно се крие в Дубай

Когато е била малка, семейството ѝ се премества в Германия, където Игнатова се отличава като добра ученичка и прекарва свободното си време в учене и игра на шах, пише Бартлет. Съучениците ѝ я описват като умна, целеустремена и сдържана.

Игнатова печели университетска стипендия в Констанц, Германия, където се запознава и омъжва за свой състудент по право. Бартлет пише, че не е искала да има деца, защото те щели да ѝ попречат да забогатее.

Крипто сривът - благодат за адвокатите по несъстоятелност

Тя също така споделяла на хората, че иска да стане милионер до 30-годишна възраст.

Припомняме, че на 22 март американското министерство на правосъдието съобщи, че българката Ирина Дилкинска, ръководител на правния отдел на компанията, основана от Ружа Игнатова, е екстрадирана в САЩ, повдигнато й е обвинение във връзка с криптоизмамата "OneCoin" и трябва да се яви пред съдия.

Бившият приятел на Ружа Игнатова е осъден на 5 години затвор

Ирина Дилкинска е задържана у нас още през юни 2021, предадена е на американските власти на 20 март тази година. Искането за екстрадиция е получено през март 2021 г.,  издадена е червена бюлетина, у нас лицето е задържано на 8 юни 2021 г. в София. Самото производство е продължило по-дълго, защото са изискани допълнителни материали от САЩ, необходим е бил превод и проверка на фактите.

Ако обвиненията срещу Дилкинска – за измама и пране на пари, бъдат доказани в американски съд, тя може да получи до 20 години затвор.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм