Българка е екстрадирана в САЩ. Тя е обвинена в съучастие в организираната престъпната група на т. нар. „криптокралица” Ружа Игнатова.

Ирина Дилкинска е задържана у нас още през юни 2021, предадена е на американските власти на 20 март тази година. Тя е работила като ръководител на правния отдел на „OneCoin”. Българката вече се намира на територията на САЩ.

Адвокатката на Ружа Игнатова е екстрадирана в САЩ заради OneCoin, грозят я 40 години затвор

Това заяви говорителят на Софийска градска прокуратура Христо Кръстев, като уточни, че срещу нея е повдигнато обвинение във връзка с крипто измамата „OneCoin”.

Десислава Петрова и Христо Кръстев   /Снимка: БГНЕС

Искането за екстрадиция е получено през март 2021 г.,  издадена е червена бюлетина, у нас лицето е задържано на 8 юни 2021 г. в София. Самото производство е продължило по-дълго, защото са изискани допълнителни материали от САЩ, необходим е бил превод и проверка на фактите.

Справка в МВР: Ружа Игнатова била убита по поръчка на Таки (документи)

Кръстев уточни, че срещу Дилкинска няма образувано досъдебно производство в България, то се води само на територията на САЩ, тъй като се твърди, че престъпната дейност е извършена именно там.

Ако обвиненията срещу Дилкинска – за измама и пране на пари, бъдат доказани в американски съд, тя може да получи до 20 години затвор.

Повдигнаха обвинение на „българския вълк от Уолстрийт“

От Софийска градска прокуратура припомниха, че между България и САЩ има сключен договор за взаимно предаване на лица във връзка с наказателно преследване.

През последните години някои от случаите на екстрадирани българи в Америка станаха публично известни у нас. Повечето са свързани с обвинения за банкови измами.

През 2013 г. например страната ни потвърждава предаването на Ваньо Минков на американските власти, обвинен в САЩ за данъчни измами.

Бившият приятел на Ружа Игнатова е осъден на 5 години затвор

При друг случай от 2015 г. българските власти допускат екстрадицията на Калоян Драгиев. Мъжът е с двойно гражданство  - българско и американско. Той е обвинен за кражба на лични данни, банкова измама, използване на средства за неправомерен достъп и др.

През 2020 г.решение за екстрадиция е взето и за Росен Йосифов, обвинен за пране на пари чрез обмен на криптовалута.

Чобанов по Дарик: За прокуратурата данните за убийство на Ружа са като предметите в шкафчето на Борисов - бели листове А4

Нашумял случай, но с различна развръзка е искането за екстрадиция на Желяз Андреев през 2018 година. Обвиненията срещу него и още четирима българи са заради това, че като работещи в кол център, който урежда търговски сделки за продажба на резервни части за самолети, са нарушили ембаргото със Сирия. В цялата страна бяха организирани протести в негова подкрепа. След месеци на преговори между българските и щатските власти, през есента на 2018-та Съединените щати оттеглиха искането за екстрадиция.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм