Понци схемата, основана от Игнатова през 2014 г., измами инвеститорите с над $4 милиарда, припомни cryptodnes.bg. Родената в България Игнатова, която е в списъка на ФБР с десетте най-издирвани лица, е в неизвестност от 2017 г., а някои източници предполагат, че тя може да е била убита.

Първоначалното разследване на Армента сочи, че той може да влезе в затвора за седем години. През 2018 г. обаче той се признава за виновен за пране на пари, изнудване и извършване на телеграфна измама, което води до намаляване на наказанието.

Чобанов по Дарик: За прокуратурата данните за убийство на Ружа са като предметите в шкафчето на Борисов - бели листове А4

Съдът на Южния окръг на Ню Йорк (SDNY) осъди Армента на пет години федерален затвор за изпиране на $300 милиона приходи, генерирани от измамата с OneCoin.

Матю Лий, основател на организацията за защита на обществения интерес Inner City Press, хвърли повече светлина върху делото срещу подсъдимия. Предполага се, че след като е изпрал $300 милиона, Армента е закупил луксозни предмети за себе си, като например реактивен самолет.

По-късно той нарушил споразумението си с властите като продал самолета и откраднал чек за $5 милиона. Освен това бившият приятел на Игнатова е подкупвал мексикански юридически лица и е играл на хазарт със средства, откраднати от инвеститорите в OneCoin.

Коя е Ружа Игнатова и защо новината за убийството й предизвика такъв интерес?

Адвокатът на Армента твърди, че клиентът му не е проявявал насилие, добавяйки, че проблемите му идват от нещастието да влезе в „романтична връзка“ с „криптокралицата“. Предполага се, че тя „е пробила дупка в стената на апартамента му и е наела двойка, която да живее до него и да го следи“.

Армента също така купува банка в Грузия, където Игнатова вече е била клиент. Обвиняемият поискал да изтърпи присъдата си във федералния затвор FCI Miami – поправителна институция с ниска степен на сигурност за мъже. Предстои магистратите да решат дали да одобрят това искане.

Ружа Игнатова не е застреляна и изхвърлена на парчета в Йонийско море през ноември 2018 г. “24 часа-168 истории” се сдоби с ексклузивен документ, подписан от мъж на име Дънкан Артър, който днес е защитен свидетел, а преди години гравитирал в близкото обкръжение на криптокралицата. Той оборва новината за убийството й, разказвайки, че братът на създателката на OneCoin Константин Игнатов е провеждал “редовен и директен телефонен контакт” с нея до март 2019 г. Тоест тя е била жива тогава - точно 5 месеца след предполагаемата екзекуция. Според документи, открити в дома на убития Любо Полицая, Ружа Игнатова е била ликвидирана, нарязана и изхвърлена в Йонийско море преди пет години по поръчка на Христофорос Аманатидис-Таки.

Справка в МВР: Ружа Игнатова била убита по поръчка на Таки (документи)

Подписаните от свидетеля признания, които отхвърлят тази версия, са изпратени и до българското Министерство на правосъдието чрез адвоката на жертвите Джонатан Леви.

“Aз съм гражданин на Република Ирландия и Република Южна Африка, a в момента живея на тайно място във Великобритания – обяснява Дънкан. - Бях нает от вече несъществуващата английска компания RavenR Capital Ltd, която беше семейният инвестиционен офис на Ружа Игнатова. Гари Гилфорд – английският й адвокат, отговаряше за кантората. Номинално бях и главен директор по съответствие на нейната компания. Вербува ме лично Ружа през 2016 г. и първоначално се отчитах директно на нея, а след това и на нейния наследник Константин Игнатов. През времето, в което работех за RavenR Capital Ltd. и OneCoin Ltd, вярвах, че това е законно бизнес начинание. Един от проектите, по които действах за OneCoin, беше създаването на Dealshaker и NewDealShaker - онлайн пазари за физически лица за закупуване на продукти с криптовалутата OneCoin."

Издирваната от ФБР „Криптокралица“ Ружа Игнатова претендира за апартамент в Лондон

Дънкан Артър казва, че доброволно е сътрудничил на Министерството на правосъдието на САЩ, както и на лондонската полиция в разследването. Започнал разговори със службите на 6 март 2019 г. Тогава към него се обърнали двама специални агенти на Службата за вътрешни приходи на Съединените щати. Искали да разберат повече за взаимоотношенията му с брата на Ружа - Константин.

Ружа Игнатова вероятно се крие в Дубай

“Непосредствено преди ареста си в Америка Константин Игнатов даде лаптопа си на мен със спешни и конкретни указания да го доставя веднага в България - спомня си той в документа. - Аз придружих Игнатов по време на пътуването му до САЩ в края на февруари 2019 г. Участвах в срещи, свързани с Dealshaker, NewDealShaker.com и OneCoin.След като властите му върнаха лаптопа, той ми го даде и ми каза да го занеса в София, за да го предам на майка му Веска Игнатова. Взех го със себе си и напуснах Америка. Пътувах до София през Истанбул и Лондон без инциденти. Връчих го на Веска.” (Константин Игнатов беше арестуван на 6 март 2019 г. на международното летище в Лос Анджелис, но стана защитен свидетел - б. р.)

Крипто сривът - благодат за адвокатите по несъстоятелност

“Посетих централата на OneCoin в София много пъти, имал съм срещи там с Ружа Игнатова, Константин Игнатова, Веска Игнатова и Ирина Дилкинска. Бях и гост на пищното парти на Ружа в имението й в Созопол, което беше по повод кръщенето на дъщеря й Давина. Наблюдавах и знаех за следните OneCoin активи, закупени с инвеститорски пари в България: недвижим имот, яхти, коли, бижута, дизайнерски луксозни артикули, бизнеси. Гари Гилфорд ми каза, че той и друг съветник на OneCoin - Франк Шнайдер, са създали фонд за дъщеря й в координация със София.”

Най-интересният детайл от документа е по повод информацията от последните дни за убийството на криптокралицата.

„Криптокралицата“ влиза в списъка най-издирваните лица на ФБР

“Прегледах новината, публикувана на 17 февруари 2023 г. в издание на български език - историята твърди, че Игнатова е била убита през ноември 2018 г. и нарязана на малки парченца, които по нареждане на предполагаем наркотерорист, живеещ в Дубай, се хвърлят в морето – пише Дънкан. - Статията дава повече подробности за разследването, което било потушено от елементи на българската полиция. Представя и това, което нарича “доказателство” за тази конспирация, като документи на убит полицай. Имах близки работни отношения с Константин Игнатов, когато беше арестуван в Лас Вегас през март 2019 г. от американските власти. Знам, че той поддържаше редовен и директен телефонен контакт с Ружа до март 2019 г., дълго след предполагаемия заговор за убийство.”

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм