Министерството на финансите е обявило нова процедура за сключване на Рамкови споразумения с предмет „Процесуално представителство и правни съвети по международни арбитражни дела и дела пред чуждестранни юрисдикции, както и предоставяне на правни съвети и представителство в преговори и медиация, свързани с разрешаването на правни спорове“. Анализ на процедурата, направена от екипа на BIRD.BG, показва, че тя реално е предопределена за две адвокатски кантори: White & Case и Arnold & Porter.

Отговор от Германия: Банкнотите в шкафчето на Борисов са от нашата централна банка

За да бъдат допуснати, кандидатите трябва да отговарят на определени критерии, а именно:  

  • Кандидатът трябва “успешно да е представлявал страни в международния търговски арбитраж… да е участвал като водещ адвокат в най-малко 10 (десет) успешно завършили международни търговски арбитражни дела с цена на иска не по-малко от 20 (двадесет) милиона евро или щатски долара като в 3 (три) от тези дела трябва да е представлявал държава, държавен орган или държавно дружество.”
  • Делата трябва да са бли пред конкретни арбитражни съдилища: Париж, Лондон, Стокхолм и Американската арбитражна асоциация.

При така зададените критерии единствените кантори, които ги покриват, са White & Case и Arnold & Porter, за които BIRD.BG писа, че дежурно обслужват държавните институции по най-доходоносните за адвокатите арбитражни дела. Печели или губи държавата, хонорарите на канторите не се губят и се оценяват в десетки милиони от бюджета.

Експерт по Дарик: Дълбоката примиримост към некадърността качва по върховете негодни хора

White & Case е кантората, с която България загуби делото за АЕЦ Белене и държавата беше осъдена да плати над 1 милиард лева за „един корупционен гьол“ (цитат от бившия премиер Бойко Борисов). Освен това държавата плати и 20 милиона адвокатски разноски на White & Case.

Фалирала ли е държавата - какво всъщност пише в доклада на Министерство на финансите?

Случаят беше белязан и със съмнения за конфликт на интереси, тъй като едновременно с българското дело срещу Русия, White & Case защитаваше Русия срещу Ходорковски по дело за 50 милиарда долара. По информация на разследващия екип по многомилиардното дело Русия е платила поне 200 милиона долара хонорар на White & Case – и то само към днешна дата. Възниква въпросът по кое дело американската кантора се е старала повече.

„Вредители за уволнение”. Списък с магистрати е открит в обвиняеми от престъпна група

Проучвания на BIRD показват, че White & Case е практически абонирана за „държавни поръчки“ и представлява България по едва ли не всяко едно арбитражно дело, някога водено срещу нашата страна. Екипът журналисти е намерил и преброил поне 7 такива дела, по които България е платила доста солени хонорари.

Журналист за проверяваните тецове: Те функционират като екологични бомби

Друг парадокс изникна от делото, заведено в САЩ от американски инвеститор, от чиито сметки в КТБ мистериозно изчезват над 100 милиона лева. С тези пари Делян Пеевски някак успява да се прекредитира в ПИБ. По това дело са ответници Пеевски, БНБ, ПИБ, Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, както и други лица. И там изплуват същите “любими на властта” кантори: White & Case защитават БНБ, докато Arnold & Porter защитават Цеко Минев, Ивайло Мутафчиев и ПИБ. Не е ясно колко плащат частните банкери, но за защитата на БНБ бюджетът е олекнал с 2 654 425 евро. Освен това White & Case защитава и консултанта Христо Ковачки, който води арбитражно дело срещу Сърбия от 2019.

Адвокатът на Велико Желев: Обвинението му касае семпла битова история

Новата процедура, както и предишните, ще се води от несменяемия Иван Кондов, директор на дирекция „Съдебна защита” в Министерството на финансите. Той се отличава с голяма спестовност, тъй като без ипотечен заем е придобил през 2019 г. апартамент и гараж в София за близо половин милион лева, показва справка в Имотния регистър, обобщават от BIRD.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм