ръзката е очевидна – това разследване, което се отнася към една фирма верификатор на парникови газове - Джи Ем Ай Верифай. Tова разследване беше публикувано в колаборация с наши колеги от италианска медия. То е част от мащабно разследване на дейността на тези тецове. Христо Ковачки ги притежава през офшорни компании".

Това заяви в предаването "Кой говори?" по Дарик радио журналистът Димитър Стоянов във връзка с обявената от Европейската прокуратура в понеделник вечерта мащабна акция в България по информация за извършени измами за милиони евро, свързани с недеклариране на емисии на парникови газове.

Как шефката на „Топлофикация-Перник“ даде 6.5 милиона заем на тъста на Ковачки за вила във Франция (документи и снимки)

Обект на разследването е частна компания, отговаряща за проверката на емисиите на парникови газове от тецове и топлофикации в България. Компанията е заподозряна за представяне на фалшиви доклади до компетентните национални органи, но името ѝ не се споменава.

Проверки се извършват в няколко въглищни електроцентрали и топлофикационни дружества. Сред тях са ТЕЦ "Бобов дол", "Брикел" и "Марица-3". И трите централи се свързват с бизнесмена Христо Ковачки, който официално се води техен консултант. Освен това текат проверки в топлофикациите в Перник, Габрово, Сливен, Велико Търново, Русе и Бургас, които също имат връзка с енергийния бос.

Мащабни спецакции в 10 града и области у нас

По темата сигнализират медии, активисти, и политици от години, и макар и тецовете многократно да са били глобявани и временно запечатвани заради превишаване на вредните емисии, съдилищата в страната винаги са се произнасяли в тяхна полза. 

"Всеки може да твърди каквото пожелае. Ние работим с факти. Нашите факти сочат, че може да се предположи, че реалният собственик на тези дружества е той, в което всъщност само по себе си няма нищо лошо, защото той е един от големите експерти, има подходящо образование. Всичко би било прекрасно, ако тези топлоцентрали функционираха по един изряден начин. За съжаление, те функционират като екологични бомби в голямата си част", коментира още Димитър Стоянов.

Европрокуратурата разследва измами с парникови газове за милиони евро в България

"Започнахме с разследване за изгарянето на отпадъци и след него беше наложен мораториум на горенето на отпадъци. След това достигнахме до данни, че се контролират измерванията на парникови газове", обяси още журналистът.

Той бе категоричен, че има страшно много смущаващи факти и обстоятелства.

Демерджиев за акцията: Над месец ГДБОП и ДАНС работят с Европейската прокуратура

"Ние сме в ситуация, в която можем да виждаме данните и можем да предполагаме, но не можем да твърдим с убеденост. Ние не сме оторизирани да дадем тази експертиза, но не е нужно да сме експерти астрономи, за да видим, че слънцето изгрява", посочи още Стоянов.

Бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов от своя страна коментира, че акцията на Европейската прокуратура, която се провежда, в гояма степен потвърждава неговите предположения за наличие на чадър, и то върху много и различни институции в България.

Европрокуратурата води 143 разследвания у нас за измами с близо половин милиард евро

"Ние това още в 45-ото Народно събрание го показахме, че Българската агенция по акредитация трябва да осъществява по-засилен контрол върху тези предприятия и верификаторите. Този сигнал изчезна, защото явно държавата е според повелията на някого", заяви Сандов.

"Независимо че е публична тайна, че тези предприятия са свързани с Христо Ковачки, хората, които са в системата, знаят, че зад тях стои той. Сега Европейската прокуратура идва и проверява всички дружества, свързани с Христо Ковачки. Това е империя от тецове и топлофикации. Това показва, че нашата държава вероятно упражнява чадър, най-малкото защото част от тези обекти са част от националната сигурност", коментира още Борислав Сандов.

България с най-голяма сива икономика в Европа

Димитър Стоянов от своя страна посочи, че се стреми да няма очаквания, "защото е твърде наивно, след като толкова пъти сме имали очаквания и нищо не се е случило". Той изрази надежда да има върховенство на правото веднъж и тази традиция да се създаде в България.

"Проблемът е, че в прокуратурата имаме едно ръководство, което е меко казано зависимо, което не позволява разследването на олигарси, за които имаме данни, че са свързани със силните на деня, за които можем да предположим, че са свързани с Борисов и Пеевски. За мен големият проблем не се корени в това, че разследването се води от българи", каза още журналистът.

"Европейската прокуратура дава лъч надежда, защото сякаш негодните прокурори напускат това звено и Кьовеши ще бъде принудена да направи нов реподбор. Това е един своеобразен естествен подбор", на мнение е Димитър Стоянов.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм