“Задържането на Велико Желев няма абсолютно никаква връзка с никакви магистрали. Обвинението му касае една изключително семпла битова история”. Това каза пред NOVA Менко Менков, защитник на обвинения в изнудване бизнесмен Велико Желев.

Задържаха бизнесмена Велико Желев

“Служител, който е злоупотребил с доверието на работодателя си, и е включил една външна компания да доставя детайли по обект, който изпълнява дружеството на г-н Желев, договаряйки си процент от комисионата поради обстоятелството, че е вдигнал цените на доставяните материали”, добави Менков. Благой Андонов е признал за тези си действия пред 44-ма свидетели, каза адвокатът.  

Адвокат Менков внесе в съда жалба срещу задържането на Борисов

Клиентът му беше задържан за 72 часа, а негови офиси – претърсени. По-късно стана ясно, че освен принуждаването на бившия му служител Благой Андонов, Желев и двама негови съучастници нанесли побой на потърпевшия. 

Разследващи влязоха в дома на предприемача Велико Желев

На въпрос дали би защитавал клиента си по евентуално обвинение в спестяване на материали за изграждане на пътища у нас, Менко Менков отговори: „Там ще бъде още по-лесна зашитата ми, тъй като т.нар. прессъобщенния или някакви манипулации, показване на откъслечни ядки, невзети по законовия ред и по никакви процедури от незнайно какви участъци на незнайно какви пътища и незнайно по какви процедури, преди колко години извършени, не могат да бъдат доказателство за нищо”.

По думите на адвоката „Хидрострой” е извършила собствено разследване с независима лаборатория.

"Помогнах на прокуратурата вчера по случая с Велико Желев, като им подсказах за друго производство за един от лотовете на автомагистрала „Хемус“, коментира по-късно на брифинг в Министерския съвет министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Кой е задържаният бос Велико Желев?

Строителният предприемач Велико Желев беше задържан първо за 24 часа по разследване за нанасяне на телесна повреда и изнудване. Във вторник прокуратурата наложи 72-часов арест. Желев е обвинен, че заедно с още двама души е пребил свой бивш служител и го принудил да подпише документи с невярно съдържание за поемане на задължения.

По първоначална информация документите са свързани с липсващите около 30% от асфалта на Северната скоростна тангента. От прокуратурата за момента отричат наличието на такава връзка.

Менков: От дома на Арнаудова е иззет благодарствен адрес от Божков

Продължава разследването на МВР и прокуратурата, свързано със строителния предприемач Велико Желев. Късно снощи той беше задържан за 24 часа от полицията, а офисите и имотите му в София и Варна бяха претърсени.

Причина за задържането му е разследване на МВР, свързано с нанасяне на телесна повреда на бивш служител, обясни Борислав Георгиев от Софийската районна прокуратура.

Велико Желев е собственик на редица строителни фирми, най-голямата от които е "Хидрострой".

По времето на правителството на НДСВ и ДПС за кратко беше шеф на пътната агенция. Възходът на строителната му империя започна по времето на управлението на правителството на Сергей Станишев, но в топ три влезе по времето на ГЕРБ, след като през 2016 г. придоби свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски "Водстрой 98", която преименува на ВДХ.

Още подробности за него четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм