Бизнесменът Велико Желев излезе от ареста срещу парична гаранция от 20 хиляди лева. Това съобщиха от прокуратурата като уточниха, че  няма данни за опасност той да се укрие или да извърши ново престъпление. Наложена му е забрана да напуска страната.

Строителният предприемач е обвинен в опит да принуди чрез сила бившия си служител Благой Андонов да поеме имуществено задължение на обща сума от 68 000 лв.

Велико Желев излиза от ареста срещу 20 000 лв.

Пред журналисти Желев определи обвинението като смешно, като по думите му Андонов е откраднал много повече пари.

Велико Желев   /Кадър от NOVA

Желев коментира и препоръката на вътрешния министър Иван Демерджиев, че прокуратурата да търси връзка между проверките на магистрала „Хемус” и производството, образувано за принуда. Като в случая се касае за над 48 милиона авансово разплатени за един от лотовете на „Хемус”.

Кой е задържаният бос Велико Желев?

Строителният предприемач Велико Желев бе задържан за 24 часа по разследване за нанасяне на телесна повреда и изнудване, съобщиха от Софийската районна прокуратура. Желев е обвинен, че заедно с още двама души е пребил свой бивш служител и го принудил да подпише документи с невярно съдържание за поемане на задължения.

По първоначална информация документите са свързани с липсващите около 30% от асфалта на Северната скоростна тангента. От прокуратурата за момента отричат наличието на такава връзка.

Адвокатът на Велико Желев: Обвинението му касае семпла битова история

Причина за задържането му е разследване на МВР, свързано с нанасяне на телесна повреда на бивш служител, обясни Борислав Георгиев от Софийската районна прокуратура.

Велико Желев е собственик на редица строителни фирми, най-голямата от които е "Хидрострой".

По времето на правителството на НДСВ и ДПС за кратко беше шеф на пътната агенция. Възходът на строителната му империя започна по времето на управлението на правителството на Сергей Станишев, но в топ три влезе по времето на ГЕРБ, след като през 2016 г. придоби свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски "Водстрой 98", която преименува на ВДХ.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм